Time : 3:52:40 PM
Date : Thursday, November 24, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

Vakbonden eisen de onmiddellijke intrekking van de reorganisatieplannen bij FORTIS: "De maat is vol!"

Vandaag heeft de directie van Fortis op de Ondernemingsraad meegedeeld dat zij de intentie heeft om verschillende diensten te herstructureren. Het gaat onder andere over de verwerking van papieren overschrijvingen. De vakbonden BBTK, CNE (Franstalige ACV-bedienden) en ACLVB zijn niet akkoord en overwegen om in verzoening te gaan als reactie op het optreden van de werkgever.

Dat de grote Belgische banken hun netwerk tot in het extreme rationaliseren en besparingsmaatregelen nemen voor hun zogenaamde " ondersteunende " activiteiten, waaronder de informaticadiensten... isgeen echte primeur meer.

Dat diezelfde groepen tegelijkertijd steeds overvloediger winsten binnenhalen... en dat de banken de tewerkstelling steeds massaler doen afbrokkelen ... ook dat is geen hot news.

Fortis blijkt dus geen uitzondering op de regel, helaas. Daarom zeggen de genoemde vakbonden dat ze dit niet langer kunnen pikken: de maat is vol!

Enkele maanden geleden, toen de Groep Fortis zijn groeiplannen aan de pers voorstelde, werden ook besparingsmaatregelen aangekondigd, zowel voor de zogenaamde « ondersteunende» activiteiten als voor de juridische afdeling, het aankoopbeheer en de personeelsdienst. Deze departementen moesten gecentraliseerd worden, wat een besparing zou opleveren van ongeveer ¤ 100 miljoen in 2006 en tot ¤ 200-250 miljoen in 2009. Ongeveer 12.000 personen werken in die ondersteunende diensten. Fortis wil ze met 1200 eenheden afslanken op vier jaar tijd, zonder naakte ontslagen. De afvloeiingen gebeuren op natuurlijke wijze, of door het niet vernieuwen van de contracten van bepaalde duur.

En dat is nog niet het meest verontrustende aspect. Deze uitspraken worden gedaan terwijl de bankensector halsstarrig weigert een sectoraal akkoord te onderhandelen.

Na deze trieste situatieschets, begrijpt men beter de verklaring van de vakbonden tijdens de Ondernemingsraad van Fortis op 24 november.

De genoemde vakbonden kunnen de manier niet aanvaarden waarop de directie deze dossiers op de 3 vergaderingen van de technische commissie heeft aangepakt. Die dossiers betreffen de reorganisatie en centralisatie van de diensten voor de verwerking van papieren overschrijvingen (Pay), nalatenschappen en betwistingen en ACC (klantenboekhouding). Ze zullen een rampzalige impact hebben op de lokale tewerkstelling en een toenemende druk op de mobiliteit en een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van het personeel veroorzaken. De BBTK is ook geschokt door het feit dat het pakket maatregelen dat sinds de start van de besprekingen door de directie werd voorgesteld, nu definitief en onomkeerbaar is en dat de verschillende voorstellen allemaal éénzelfde leidraad volgen: de vernietiging van de lokale tewerkstelling als een element van kostenbesparing, een synoniem voor sociale achteruitgang. De verschillende tegenvoorstellen uit vakbondskringen werden trouwens onmiddellijk van tafel geveegd.

Daarom eisen de vakbonden de onmiddellijke intrekking van die zogenaamde reorganisatiedossiers. Zo niet, zal het vakbondsfront vandaag nog een verzoeningsaanvraag indienen bij het Paritair Comité van de Banken.

De personeelsleden van de regio's die bij de reorganisaties betrokken zijn, stonden erop om hun bezorgdheden en ongenoegen te uiten, aangezien ze wisten dat het onderwerp op de agenda stond van de ondernemingsraad van vandaag, 24 november. Ze interpelleerden de directie voor de deur van het gebouw waar de OR plaatsvond.

De vertegenwoordigers van BBTK, CNE en ACLVB toonden hun verontwaardiging door de Ondernemingsraad voortijdig te verlaten.

Voor meer info:
Pia Desmet, Federaal Secretaris BBTK (gsm: 0495/64 74 24) Jean-Michel Cappoen, Algemeen Secretaris BBTK (gsm: 0475/25 04 84) Myriam Delmée, Federaal Secretaris BBTK (gsm : 0474/74 44 04 ) Pierre Fafchamps, CNE : 0476/41.25.27
Martine Lefèvre, CGSLB-ACLVB : 0478/45.50.33