VVD



Nieuws

24 nov 2005 - Vragen Schippers over de vaste
vergoeding van dure geneesmiddelen

Schriftelijke vragen van het lid Schippers aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Wat vindt u ervan dat een aantal verzekeraars (ondermeer Agis, Zorg en Zekerheid) de vaste vergoeding van dure geneesmiddelen van 80%, zo uitlegt dat de kostenstijging van dure geneesmiddelen in mindering wordt gebracht op de groeiruimte voor reguliere zorgproductie van ziekenhuizen (ondermeer Amstelland en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis)?

2. Is de minister van mening dat de groeiruimte in het prestatiecontract los gezien moet worden van de kostenstijging van de dure geneesmiddelen?

3. Betreft het landelijk beleid en de beleidsregel van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), dus niet specifieke ziekenhuizen en hun verzekeraars?

4. Is de minister van mening dat het in mindering brengen van de kosten van dure geneesmiddelen op de groeiruimte een goede vertaling is van de afspraken die met de Tweede Kamer hierover zijn gemaakt?

5. Is het juist dat ten gevolge van formele kwesties (trage aanpassing van de lijst en formele registratie voor deze deelindicatie) de vergoeding van trastumazab/Herceptin nu met terugwerkende kracht in gevaar dreigt te komen?

6. Wat betekent dit voor de financiële positie van met name ziekenhuizen die veel borstkankerpatiënten behandelen, terwijl in vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen trastumazab/Herceptin inmiddels aan een belangrijke subgroep van borstkankerpatiënten wordt voorgeschreven vanwege de spectaculaire verbetering van overlevingskansen? Daarmee behoort behandeling met trastumazab/Herceptin toch tot de beroepspraktijk en ontstaat er een aanspraak van de patiënt?

7. Kunt u bevestigen dat in de praktijk zorgverzekeraars bereid zijn dit onder de bestaande en te verbeteren "regeling dure geneesmiddelen" te laten vallen?

8. Waarom is dit een afweging van individuele zorgverzekeraars? We hebben toch tijdens de begrotingsbehandeling voor heel Nederland uniforme afspraken gemaakt over snellere toelating tot de beleidsregel doordat geneesmiddelen niet meer op een wachtlijst hoeven totdat zij de kostendrempel hebben bereikt en omdat zij op basis van een prognose worden opgenomen en de beoordeling door het CVZ wordt versneld?

9. Kunt u de nieuwe spelregels nog eens helder opschrijven en communiceren met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars?

24 november 2005