Rechtbank Amsterdam


Uitspraak kort geding in Yukos zaak

De vordering van Yuganskneftegaz op Yukos Oil is deugdelijk genoeg om daarvoor in Nederland beslag te kunnen leggen op de aandelen van Yukos Oil in Yukos Finance B.V.

Ook de vordering van Yuganskneftegaz op Yukos Finance B.V., Yukos International UK B.V. en de stichting Administratiekantoor Yukos International is deugdelijk genoeg om daarvoor in Nederland beslag te kunnen leggen op de aandelen die de Stichting houdt in Yukos International B.V. en op de certificaten van aandelen die Yukos Finance B.V. houdt in Yukos International B.V.

Dit omdat voorshands niet valt uit te sluiten dat de door de Nederlandse Yukos vennootschappen en de Stichting doorgevoerde herstructurering onrechtmatig zal blijken te zijn jegens de schuldeisers van Yukos Oil.

De beslagen die Yuganskneftegaz heeft gelegd op aandelen in buitenlandse Yukos vennootschappen voldoen niet aan de wettelijke eisen en worden opgeheven.

Yuganskneftegaz heeft niet aannemelijk gemaakt dat Yukos Finance en haar (klein)dochters bezig zijn met een uitverkoop van voor verhaal vatbare activa waardoor schuldeisers van Yukos Oil, Yukos Finance of Yukos International zouden worden benadeeld. Alle vorderingen van Yuganskneftegaz die erop zijn gericht eventuele verkoopactiviteiten stil te leggen worden afgewezen.

LJ Nummer

AU6850

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 24 november 2005 Naar boven