Gemeente Delft

Wethouder Vuijk haalt samen met monumentenzorg, parochie en bisdom 280.000 euro binnen

Door aanhoudende en gezamenlijke inspanning van de Sint Hippolytusparochie waartoe de Maria van Jessekerk behoort, het bisdom Rotterdam én de gemeente Delft, komt er E 280.000 extra beschikbaar voor de restauratie van het Maarschalkerweerdorgel van de Maria van Jessekerk in Delft.

Wethouder monumentenzorg Ronald Vuijk is met het parochiebestuur, het bisdom Rotterdam en de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Delft op pad gegaan om bij de Rijksdienst voor monumentenzorg te pleiten voor het honoreren van de subsidie voor het orgel. Dit resulteerde maandag 14 november in een toezegging van E 280.000,- extra subsidie. Hiermee is de financiering van de restauratie van het orgel rond en kunnen er afspraken gemaakt worden met de orgelbouwer.

De vorig jaar gevoerde lobby bij het rijk door elf gemeenten, waaronder Delft, om extra subsidie te krijgen voor de restauratie van zeer omvangrijke monumentenprojecten (zgn. 'kanjers') heeft dus succes gehad. Voor de elf gemeenten komt er 60 miljoen euro beschikbaar; eind dit jaar 20 miljoen en in 2006 40 miljoen. De restauratie van het interieur van de Maria van Jessekerk is zo'n 'kanjer' en het Maarschalkerweerdorgel uit 1893 maakte daar in de aanvragen steeds onderdeel van uit. Tot nu toe werd echter de subsidie voor het orgel niet binnen deze kanjers gehonoreerd.

Omdat er niet veel orgelbouwers in Nederland zijn, kan pas eind 2006 daadwerkelijk aan de restauratie van het orgel worden begonnen. Aangezien de restauratie ruim 3 jaar in beslag neemt, zal het Maarschalkerweerdorgel begin 2009 weer in volle glorie in de Maria van Jessekerk pronken.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gemeente Delft