Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 21 november 2005

Nieuw deel in boekserie 'Geschiedenis in verhalen'

Op donderdag 24 november vindt de boekpresentatie plaats van 'De Flevolandse Geschiedenis in meer dan 100 verhalen' in Nieuw Land Erfgoedcentrum. Het is een nieuwe titel in de door Uitgeverij Van Gennep te Amsterdam uitgegeven serie 'Geschiedenis in verhalen'. Aaldert Pol en Gerrit van Hezel verzamelden in de afgelopen jaren ruim honderd verhalen waarin Flevoland een rol speelt: vanaf citaten uit een door de Romeinse geschiedschrijver Plinius geschreven reisverslag tot en met interviews met Flevolanders die een rol speelden bij de wording en opbouw van het nieuwe land. Het boek wordt vanaf 24 november te koopt aangeboden in Nieuw Land.

Inhoud
Er is wel eens gezegd dat de geschiedenis van Flevoland 'nog op straat loopt'. Meer dan honderd ooggetuigenverslagen? Die moeten dan zeker allemaal uit de afgelopen vijftig jaar stammen. Niets is minder waar. Aaldert Pol en Gerrit van Hezel, de samenstellers van 'De Flevolandse geschiedenis in meer dan 100 verhalen', laten overtuigend zien dat de jongste provincie van Nederland ook vóór de inpoldering een schat aan boeiende verhalen bood.

Het Zuiderzeegebied kwam al voor in Romeinse werken en andere kronieken. Juist het droogmalen van de oude zeebodem heeft veel Flevolandse voorgeschiedenis letterlijk boven water gebracht, van nederzettingen uit de steentijd tot honderden scheepswrakken en de burchten van Kuinre. De auteurs besteden onder andere aandacht aan Urk, Schokland en de oude lichtwachterswoning Kraggenburg: al die afgelegen plekken en eilanden die opeens bij het vasteland gingen horen.

Natuurlijk komt ook het nieuwe land ruim aan bod: het 'oorlogskindje' de Noordoostpolder, de euforie rond de inpoldering van de IJsselmeerpolders, de ervaringen van de eerste pioniers, maar ook de vissers die hun broodwinning verloren. 'De Flevolandse Geschiedenis in meer dan 100 verhalen' (ISBN 90 5515 6531- 368 blz.) is te koop bij de boekhandel en in Nieuw Land voor E 18,00.

Auteurs
Gerrit van Hezel is werkzaam bij Rijkswaterstaat en woont in Zwolle. De in Emmeloord woonachtige Aaldert Pol is historicus. In 1996 ontving hij de Lelyprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zelfstandig publiceerden beide auteurs diverse werken over de regio en samen schreven zij 'Kraggenburg en de vaarweg van Zwolle naar zee', verschenen in 2000.