Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse Keramiekprijs en Keramiekbal op 25 november 2005

Een Nederlands Keramiekbal en een Nederlandse Keramiekprijs maken onderdeel uit van een veelzijdig en inspirerend programma waarin de moderne keramiek een centrale rol zal vervullen.

Den Bosch Keramiekstad (DBKS) is een in 2003 opgerichte stichting die zich ten doel heeft gesteld de stad Den Bosch te positioneren en promoten als de stad 'waar het gebeurt' op het gebied van de moderne keramiek.

Om dit te bereiken organiseert Den Bosch Keramiekstad activiteiten die de moderne keramiek in een verfrissend en multidisciplinair daglicht plaatsen, zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal.

Een aantal van de op stapel staande activiteiten zijn:


1. Keramiekbal

2. Nederlandse Keramiekprijs 2005

3. Congres 'Keramiek en Interieurarchitectuur'
4. Tentoonstellingen in de Presentatieruimte DBKS

Lees meer over het gevarieerde en interessante programma van activiteiten dat Den Bosch Keramiekstad in het najaar van 2005 zal brengen.


1 Keramiekbal

vrijdag 25 november 2005

Het Keramiekbal is een evenement dat op nationaal en op termijn ook internationaal niveau de aandacht zal vestigen op het feit dat de stad Den Bosch zich met recht dé keramiekstad mag noemen.

Een stad met vier instellingen die elk op eigen wijze excelleren op het gebied van de moderne keramiek. Deze kwaliteit straalt af op de stad Den Bosch en de provincie Noord-Brabant en heel Nederland en levert daarmee een positieve bijdrage aan het gewenste culturele en economische klimaat.

Het Keramiekbal is ook het groots opgezet feest met internationale allure en een bijzonder interessante programmering.

Het keramiekbal vindt plaats op vrijdagavond 25 november 2005 in het Provinciehuis te Den Bosch. Het programma bestaat uit :


· een aperitief;

· een diner, waarbij het servies uiteraard een bijzondere rol speelt;
· een audiovisueel programma met o.a. de presentatie van de genomineerden;
· een catwalk-presentatie van keramische ontwerpen door studenten van Nederlandse academies;
· de presentatie aan de burgemeester van s-Hertogenbosch van een speciaal voor deze gelegenheid door Marcel Wanders ontworpen en door Cor Unum geproduceerd tafelstuk;


· de presentatie aan de Commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant van het door het .ekwc en A&C Black in Londen uitgegeven nieuwe Engelstalige standaardwerk The Ceramic Process;


· de uitreiking door de staatssecretaris voor Cultuur van de Nederlandse Keramiekprijs 2005 ;
· napraten en dansen op swingende muziek.

Voor het bal worden ca. 400 gasten uitgenodigd. Van dit gezelschap zal de ene helft afkomstig zijn uit het culturele veld en de andere helft uit het bedrijfsleven.

De organisatie van het keramiekbal wordt actief gesteund door een comité van aanbeveling waarin zitting hebben:

de heer W.C. Luyendijk, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant;

de heer R.J. van de Mortel, wethouder van de gemeente s-Hertogenbosch;

de heer C.M.G.F. van der Ven, cultureel marketing adviseur .ekwc;

de heer J. Wilbrink, directeur Nieuwe Brabantse Kunststichting.

En beschermheren en vrouwen, waaronder:

mevrouw M.C. van der Laan, staatssecretaris voor cultuur ;

mevrouw H. Maij-Weggen, commisaris der Koningin van Provincie Noord-Brabant ;

de heer A.G.J.M. Rombouts, burgemeester van 's-Hertogenbosch.

Belangstellende particulieren en bedrijven die extra aandacht wensen tijdens het Keramiekbal kunnen contact opnemen met Nicole van bureau Uniquole (zie Algemene Informatie).


2 Nederlandse Keramiekprijs 2005

Op 25 november 2005 zal de eerste Nederlandse Keramiekprijs worden uitgereikt.

De keramiekprijs bedraagt ¬ 15.000,= en wordt tweejaarlijks uitgereikt tijdens het Keramiekbal.

Voor de prijs komen in aanmerking personen die de Nederlandse nationaliteit bezitten of buitenlanders die langdurig in Nederland werkzaam zijn en wier werk, naar het oordeel van een deskundige jury, van grote betekenis is voor de toepassing van keramiek in de beeldende kunst, vormgeving of architectuur.

Hierbij zij opgemerkt dat bewust gekozen is voor de vergelijking van appels met peren en niet voor een meer traditionele, discipline-gewijze, toekenning van de prijs. Deze keuze doet recht aan de discipline overschrijdende benadering door kunstenaars en ontwerpers, waarvan juist in Nederland in sterk toenemende mate sprake is. Een ontwikkeling die door de organisatoren wordt toegejuicht.

Genomineerden keramiekprijs 2005


· Jan Broekstra (m), Arnhem

· Guido Geelen (m), Tilburg

· Babs Haenen (v), Amsterdam

· Liet Heringa (v) / Maarten van Kalsbeek (m), Amsterdam
· MVRDV, Rotterdam

· Barbara Nanning (v), Amsterdam

· Marien Schouten (m), Amsterdam

· Wieki Somers (v), Rotterdam

· Esther Stasse (v), Rotterdam

· Rudy Uytenhaak (m), Amsterdam

Jury:

Vertegenwoordigers in DBKS participerende instellingen:


· Koos de Jong, directeur .ekwc:

· Yvonne Joris, directeur SM s

· Jan Krapels, directeur Cor Unum

· Ad van Rosmalen, coördinator beeldende kunst AKV/St. Joost

Specialisten keramiek:


· Marjan Boot, conservator toegepaste kunst, Stedelijk Museum Amsterdam
· Carla Koch, galeriehouder, Amsterdam

Specialisten beeldende kunst:


· Hendrik Driessen, directeur Museum De Pont, Tilburg
· Hans den Hartog Jager, recensent NRC Handelsblad

Specialisten vormgeving:


· Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving, Stedelijk Museum Amsterdam
· Peter van Kester, freelance publicist (o.a. voor Items)

Specialisten architectuur:


· Lucas Verwey, directeur Academie van Bouwkunst, Rotterdam
· Max van Rooy, freelance publicist (o.a. voor NRC Handelsblad)


3 Congres 'Keramiek en interieurarchitectuur'

vrijdag 14 oktober 2005

Congres

Het derde door DBKS georganiseerde keramiekcongres heeft als thema 'keramiek en interieurarchitectuur'. Hierbij zal de nadruk vooral liggen op de relatie tussen het interieur en het exterieur en dan toegespitst op de rol die keramiek daarin speelt of kan spelen. Waar het congres met name om zal gaan, is laten zien en horen hoe architecten omgaan met interieurs die zij in hun gebouwen creëren, of welke eisen zij stellen als zij de inrichting daarvan aan anderen moeten overlaten, hetgeen meestal het geval is. Omgekeerd hebben ook degenen die de inrichting van interieurs voor hun rekening nemen, of dat nu binnenhuisarchitecten, ontwerpers of beeldend kunstenaars zijn, hun opvattingen en dan niet alleen over het interieur, maar vaak ook over het exterieur. Aan de orde is dus het interessante fenomeen van discipline cross-overs.

Het congres wordt gehouden in het auditorium van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Programma

Onder dagvoorzitterschap van Koos de Jong (directeur .ekwc) zullen Evelyne Merkx* (architectenbureau Merkx + Girod), Matali Crasset (product- en interieurontwerper, Parijs), Fabio Novembre (interieur- en industrieel ontwerper, Milaan) Timo de Rijk (designhistoricus en docent TU Delft) en Marjan Groot (kunsthistoricus en docent Rijksuniversiteit Leiden) elk vanuit hun eigen vakgebied hun visie geven op de toepassing van keramiek in het interieur en exterieur.

Ook zullen ontwerpers waaronder Jacob de Baan, Isabelle Leijn en Satyendra Pakhalé de experimenten met keramiek als toepassing voor interieurontwerp in het Europees Keramisch Werkcentrum toelichten.

De afsluiting van het congres valt samen met de opening van de presentatieruimte van DBKS, waar de tentoonstelling Academy Line te zien zal zijn.

Voor het definitieve programma en aanmelden voor het congres, kunt u contact opnemen met Noor Zwinkels, pr en communicatie .ekwc, t 073 6124500 e noor.zwinkels@ekwc.nl


4 Presentatieruimte

opening 14 oktober 2005

Binnen de muren van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) krijgt DBKS alle gelegenheid om zich aan het publiek te presenteren. In de tentoonstellingsruimte die speciaal voor DBKS is gereserveerd zullen met grote regelmaat door de partners van DBKS gezamenlijk of individueel tentoonstellingen worden georganiseerd op het gebied van toegepaste kunst, autonome keramische beeldende kunst, design en architectuur. Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om ruimte aan te bieden aan presentaties van andere interessante partijen.

Ook wordt in het SM's een showroom voor Cor Unum gerealiseerd, gelegen aan het centrale plein waar zich ook het restaurant en de bibliotheek bevinden.

In de showroom zal de Cor Unum-collectie op een aansprekende wijze worden gepresenteerd en verkocht. Deze hoogwaardige, maar toch betaalbare, collectie van kunst en designobjecten van kleinschalig aardewerk in een beperkte oplaag biedt een aantrekkelijk alternatief voor zowel de kieskeurige Bosschenaren als ook voor toeristen die meer willen dan een goedkope snuisterij. Het is daarom van groot belang dat de showroom en de galerie deel gaan uitmaken van een toeristische route in de binnenstad.

Openingstentoonstelling: Academy Line

De eerste tentoonstelling in de presentatieruimte is de presentatie van een toekomstige collectie genaamd Academy line van ontwerpen op het gebied van keramiek en textiel (eventueel aangevuld met glas en zilver) in combinatie met meubels, die gemaakt zijn in het .ekwc, het Textielmuseum en de Design Academy Eindhoven. Deze nieuwe lijn zal t.z.t gepresenteerd worden in een nog nader te bepalen groot winkelbedrijf. Het publiek krijgt echter in de DBKS-tentoonstelling alvast een voorproefje van al dit moois.


5 Betrokken instellingen

Akademie voor Kunst en Vormgeving / St. Joost

De AKV / St. Joost, Avans Hogeschool is een academie waar studenten kunnen kennismaken met of zich verder kunnen specialiseren in het medium keramiek. De keramische afdeling van de academie beschikt over alle benodigde technische faciliteiten en over een ervaren staf van medewerkers. De afdeling staat ook ter beschikking van studenten uit andere disciplines en zelfs van andere academies. De AKV / St. Joost en de Rietveld Academie in Amsterdam zijn de enige academies in Nederland waar studenten de relatief kostbare opleiding in keramiek nog kunnen volgen.

De belangrijkste inbreng van de academie in DBKS ligt op het gebied van onderwijs in keramiek.

Cor Unum Contemporary Ceramics

Cor Unum Contemporary Ceramics, opgericht in 1953, produceert hedendaagse, modern vormgegeven keramiek en heeft zich daarmee internationaal aanzien verworven. De Cor Unum-collectie omvat een keur van toonaangevende keramische functionele en objectachtige producten in een beperkte oplage, die door zowel nationaal als internationaal bekende ontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars zijn vormgegeven. Daarnaast vervaardigt Cor Unum in samenwerking met kunstenaars keramische (beeldende kunst)toepassingen in de architectuur.

De belangrijkste inbreng van Cor Unum in DBKS ligt op het gebied van het stimuleren van keramische vormgeving; het bieden van een werkplaatsfunctie aan keramiekstudenten van de Academie St. Joost, de Rietveldacademie en de Design Academy; de productie en verkoop van keramiek; en het bieden van inzicht in het ambachtelijk maakproces door het organiseren van workshops en bedrijfsbezoeken.

Europees Keramisch Werkcentrum

Het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc), sinds 1991 in s-Hertogenbosch gevestigd, functioneert als artist-in-residence centre en als centre of excellence en heeft als centrale doelstelling het bevorderen van ontwikkeling in de keramiek. In het centrum wonen en werken jaarlijks ca. 50 beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten die in een werkperiode van drie maanden de artistieke en technische mogelijkheden van het medium keramiek onderzoeken. Daartoe staan hen zowel de traditionele als de meest geavanceerde technische faciliteiten en een uitgebreide technische staf ter beschikking. De opgedane praktische en theoretische kennis wordt nationaal en internationaal overgedragen aan musea, galeries, keramische bedrijven en het onderwijs in de vorm van samenwerkingsprojecten met culturele, educatieve en commerciële instellingen, publicaties, via de eigen website, tentoonstellingen, experimenten, congressen, masterclasses, demonstraties en lezingen.

De belangrijkste inbreng van het .ekwc in DBKS is artistiek en technisch onderzoek en experimenten met de presentatie van keramiek.

Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) verzamelt, presenteert en communiceert over hedendaagse beeldende kunst en vormgeving in een onderlinge samenhang. Wat collecties betreft specialiseert het museum zich in moderne en hedendaagse keramiek en sieraden; binnen beide disciplines gaat het om zowel unica van beeldend kunstenaars, keramisten en vormgevers als om seriematig en door de industrie geproduceerd gebruiksgoed. De collecties zijn internationaal van aard en beginnen rond 1945. Het tentoonstellingsprogramma levert de (cultuurhistorische) context voor de collecties: enerzijds door rechtstreeks collectiegerelateerde tentoonstellingen aan te bieden, anderzijds door elke actuele uiting op het gebied van beeldende kunst en vormgeving te presenteren. Het kenniscentrum speelt een centrale rol bij de collectievorming en bij de tentoonstellingen waar het gaat om research voor tentoonstellingen, collectie ontsluiting, inhoudelijke informatievoorziening, oeuvre onderzoeken en het uitwerken van kunsthistorische thema s; daarnaast verzorgt het kenniscentrum een eigenstandig educatief programma met rondleidingen en lezingen; tenslotte biedt het een gespecialiseerde kunsthistorische bibliotheek aan met uitgebreide leestafel, digitaal ontsloten (kunstenaars)archieven en documentatie.


6 Algemene informatie

Voor meer informatie over het Keramiekbal en de Nederlandse Keramiekprijs kunt u contact opnemen met:

Uniquole tentoonstellingen en pr nederlands ontwerp

Nicole, projectleider

Willem van Outhoornstraat 27

2593 ZT Den Haag

e info@uniquole.nl

t 070 369 47 47

m 06 50 25 39 61

Voor meer informatie over de overige activiteiten kunt u contact opnemen met:

Stichting Den Bosch Keramiekstad

Koos de Jong, secretaris/penningmeester

Zuid-Willemsvaart 215

5211 SG 's-Hertogenbosch

e info@ekwc.nl

t 073 612 4500