Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Boek over 75 jaar scheikunde op de VU
Feest van herkenning voor scheikunde-alumni

In 2005 is het 75 jaar geleden dat de subfaculteit scheikunde aan de Vrije Universiteit werd ingesteld. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt tijdens de alumnibijeenkomst op vrijdag 25 november het boek Bijzondere chemie?! 75 jaar scheikunde aan de Vrije Universiteit, geschreven door emeritushoogleraar Nel Velthorst en de enkele jaren geleden afgestudeerde Kirstin de Boer-van Rhenen. Naast de boekpresentatie zijn er lezingen van Velthorst en prof. dr. Ernst Homburg en een spectaculaire wetenschapsquiz met het publiek. Er hebben zich al bijna tweehonderd alumni aangemeld.

Net als de natuurkunde-afdeling aan de VU die ook 75 jaar geleden begon, was de scheikunde voor de achterban van de gereformeerde VU geen onverdeeld genoegen. Hoe christelijk kon scheikunde immers zijn? De auteurs schetsen vanuit verschillende invalshoeken hoe de scheikunde aan de VU tot ontwikkeling kwam.

Voor de oudere scheikunde-alumni is dit boek ongetwijfeld een feest van herkenning, met verhalen over de oprichter prof. dr. ir. Jan Coops, het verzet in het laboratorium aan de De Lairessestraat tijdens de Tweede Wereldoorlog en de vele zware tentamens. De jongere chemici zullen met verbazing lezen over íedere middag practicum, colleges op zaterdagochtend en het totaal ontbreken van tentamenschema's. Omdat de meeste alumni niet veel weten over de ontstaansgeschiedenis van de Vrije Universiteit, besteden de auteurs ook aandacht aan de beginperiode van de VU.

Behalve het scheikundeonderwijs en -onderzoek is er ook aandacht voor bijvoorbeeld het ondersteunend personeel, het financiële beleid en de maatschappelijke betrokkenheid. Dat laatste is speciaal relevant voor de Vrije Universiteit, die immers op gereformeerde grondbeginselen berust. In Afrika en Indonesië hebben medewerkers scheikundeleraren opgeleid en nascholing verzorgd voor farmacochemici. Later was er ook de Chemiewinkel, waar maatschappelijke partijen met een kleine beurs terecht konden met onderzoeksvragen op het gebied van chemie.