Erasmus MC


17-11-2005: Meer aandacht voor sociale aspecten in evaluaties van ICT toepassingen in de zorg

In evaluaties van ICT toepassingen in de gezondheidszorg is de aandacht deels verschoven van technische aspecten naar de rol van menselijke, sociale en organisatorische aspecten. Dit is een voorwaarde voor het begrijpen van succes en falen van informatie-systemen in de zorg concludeert Arjen Stoop, onderzoeker aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van het Erasmus MC. 25 november aanstaande promoveert hij op het proefschrift 'Evaluating ICT Applications in Health Care: Studies from a Sociotechnical Perspective'.

ICT toepassingen in de zorg zijn informatiesystemen die zijn ontworpen voor artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidszorg professionals, of voor patiënten. Het belang van evaluaties blijkt wel uit vele mislukte implementatietrajecten van dit soort informatiesystemen. Deze mislukkingen zijn veelal te wijten aan het ontbreken van behoeftenonderzoek onder de gebruikers, gebrekkige implementatie of slecht aansluiten van het informatiesysteem bij het dagelijkse werk van zorgprofessionals.

In zijn proefschrift gaat de onderzoeker in op de relatie tussen het ontwerpen, implementeren en gebruiken van ICT toepassingen in de zorg en de rol die evaluatie kan spelen bij het verhogen van de succeskansen. Hij hanteert een sociotechnisch perspectief, waarin de wisselwerking tussen technologie en de bestaande praktische, sociale en politieke omgeving wordt benadrukt om succes en falen van technologieën te begrijpen.

Stoop concludeert dat de afgelopen 10 jaar meer aandacht is ontstaan voor de beperkingen van kwantitatieve onderzoeksmethoden en de (potentiële) meerwaarde van een gecombineerd gebruik van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden voor evaluaties. Daarnaast ziet hij een verschuiving van aandacht voor technische aspecten naar de rol van menselijke, sociale en organisatorische aspecten. Dit blijkt zelfs een voorwaarde te zijn voor het begrijpen van succes en falen van informatiesystemen in de zorg. Tenslotte stelt hij vast dat het noodzakelijk is om al tijdens het implementatieproces te beginnen met evalueren. Alleen achteraf evalueren van een informatiesysteem levert niet voldoende informatie op om een verklaring te kunnen geven voor het succes of falen. Evaluatie gedurende de implementatie-fase kan zelfs bijdragen aan het succes van de implementatie zélf.