Proefschrift: Kennis is de oorzaak van onbegrip

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Hebben we het over hetzelfde?

Iedereen kent het gevoel. Na afloop van een bespreking denk je dat er goede afspraken zijn gemaakt. En vervolgens blijkt dat de deelnemers heel verschillende ideeën hebben over wat er afgesproken is! Dit fenomeen neemt alleen maar toe en dat komt doordat de maatschappij steeds ingewikkelder wordt. Hoe complexer de problemen, hoe meer wetenschappelijke disciplines er nodig zijn om ze op te lossen. Maar in zo'n multidisciplinair team heeft ieder teamlid zijn een eigen verleden, zijn eigen voorkennis en dus zijn eigen visie op het probleem. Ieder kijkt door zijn eigen bril.

Pieter Jelle Beers, medewerker van het Onderwijstechnologische Expertisecentrum van de Open Universiteit Nederland heeft onderzocht op welke manier het mogelijk is om multidisciplinaire teams te ondersteunen, zodat te komen tot een gezamenlijke kijk op het probleem zodat zij beter in staat zijn om het probleem op te lossen. Op 25 november verdedigt hij zijn proefschrift getiteld Negotiating Common Ground: Tools for Multidisciplinary Teams.

Als je begrijpt wat ik bedoel...
Een multidisciplinair team kan alleen tot innovatieve, effectieve, efficiënte oplossingen komen, als de teamleden een gemeenschappelijk kijk op het probleem ontwikkelen. Dit noemen we 'common ground'. Om te komen tot zo een gezamenlijke kijk (grounding) moeten de teamleden hun verschillende perspectieven expliciet maken en op elkaar afstemmen. Het NegotiatieTool (NTool) is een instrument dat multidisciplinaire teams daarbij ondersteunt. In NTool zit een set van strakke communicatieregels. Deze regels helpen het team om al onderhandelend (negotiating) te komen tot een gemeenschappelijke kijk.

Beers heeft in experimenten teams laten werken met NTool. Hij heeft ze laten werken met verschillende sets communicatieregels om te zien hoe je deze sets het beste kunt vormgeven en ook hoe vrij de teamleden mogen zijn in het toepassen van de regels. In zijn onderzoek draagt Beers bij aan de kennis van en technieken voor de ondersteuning van het oplossen van complexe vraagstukken. Hij beantwoordt de vraag hoe wij gezamenlijke kennisconstructie in mulitidisciplinaire teams kunnen ondersteunen, zodat die teams beter in staat zijn complexe problemen op te lossen.

Pieter Jelle Beers (Deventer, 1977) verdedigt zijn proefschrift op vrijdag 25 november aan de Open Universiteit Nederland in Heerlen. Zijn promotores zijn: prof.dr. P.A. Kirschner en prof.dr. H.P.A. Boshuizen van de Open Universiteit Nederland en prof.dr. W.H. Gijselaers van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)- programma Maatschappij en Elektronische Snelweg (MES).


Noot voor de redactie (