Gemeente Putten


Roemeense bestuurders uit Turda en Câmpia Turzii op werkbezoek in Putten (18-11-2005)

---

Putten, 18 november 2005

Vrijdag 25 november komen bestuurders en ambtenaren uit Turda en Câmpia Turzii voor een werk- en studieweek naar Putten. Uit beide gemeenten komt een groep, bestaande uit vijf raadseden, de burgemeester en twee ambtenaren. De delegatie blijft een week. Doel van het bezoek is om beide steden te helpen op de weg van verdergaande versterking van het lokale bestuur en toetreding tot de Europese Unie. Het programma bestaat uit veel bestuurlijke kennisoverdracht, workshops en enkele werkbezoeken. De collega-raadsleden van Putten die in 2004 een werkbezoek aan Roemenië brachten treden op als praktijkdocent.

De gekozen raadsleden en de burgemeesters uit de Roemeense gemeenten willen graag kennis en ervaringen van hun collegae uit Putten en vanuit de ambtelijke organisatie gebruiken om hun eigen vaardigheden te vergroten, hun werkprocessen aan te passen en de ambtelijke dienst­ verlening meer klantgericht in te richten. Het doel is om de relatie tussen burger en bestuur te verbeteren en het vertrouwen in het het gekozen openbaar bestuur te vergroten.

Het bezoek wordt begeleid door burgemeester mr. B.J. van Putten en het sectorhoofd Middelen, de heer J. Westhuis.

Dit werkbezoek is een logisch gevolg op het werkbezoek uit september 2004, waarbij Puttense raadsleden een studieweek in Roemenië verzorgden. Dat werkbezoek resulteerde in een slotdocument, ondertekend door de drie burgemeesters, waarin conclusies en werkafspraken zijn vastgelegd.

Het bezoek is wederzijds als waardevol en bemoedigend ervaren en de wil om vernieuwingen door te voeren, is bij de Roemeense bestuurders nadrukkelijk aanwezig. Er werd afgesproken om het project in 2005 te vervolgen en af te ronden tijdens een werk- en studieweek in de gemeente Putten, waarbij een tiental raadsleden, de twee burgemeesters en vier ambtenaren een tegenbezoek brengen. Hiervoor is een subsidieverzoek ingediend bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dit subsidieverzoek is ingewilligd. De kosten van het project worden betaald door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het project vindt plaats in het kader van het VNG-programma Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden. In dat verband heeft de gemeenteraad in 2002 een besluit genomen tot bestuurlijke samenwerking met de Roemeense gemeenten.