Mesos Medisch Centrum


22 november 2005

Ross spreekt cliëntenraden van ziekenhuizen en revalidatiecentra toe

Vrijdag 25 november aanstaande opent staatssecretaris Ross - van Dorp de MedezeggenschapsMarkt in Mesos Medisch Centrum te Utrecht. In haar openingsspeech zal zij naar alle waarschijnlijkheid ingaan op de plannen om de Wet Medezeggenschap Cliëntenraden Zorginstellingen (WMCZ) aan te passen. Voor cliëntenraden betekent dit onder andere dat het aantal verzwaarde adviesonderwerpen toe zal nemen, wat hen meer mogelijkheden geeft daadwerkelijk invloed uit te kunnen oefenen op het beleid van de organisatie.

In februari a.s. bestaat de WMCZ tien jaar. Gedurende die tijd is de medezeggenschap van cliënten behoorlijk versterkt, voornamelijk door het steeds professioneler functioneren van cliëntenraden. Tijdens de MedezeggenschapsMarkt wordt deze professionalisering voor het eerst zichtbaar voor de buitenwereld. Cliëntenraden van ziekenhuizen en revalidatiecentra en andere belangrijke partijen, waaronder het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, de NPCF, het CBO, het RIVM en zorgverzekeraar VGZ, presenteren zich aan elkaar. Hiernaast gaan de maker van de WMCZ, de heer Francissen, en de heer Plokker van de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct het gesprek aan met de aanwezige cliëntenraden.

De markt zal laten zien dat cliëntenraden van ziekenhuizen hun sporen verdiend hebben.

De markt wordt georganiseerd door het Landelijk Steunpunt cliëntenRaden (LSR), de koepelorganisatie van cliëntenraden in o.a. onder andere de ziekenhuis- en revalidatiesector.