Managers uit het bedrijfsleven stappen over op onderwijs

Sbo

PERSUITNODIGING

Den Haag, 22 november 2005

Managers uit het bedrijfsleven stappen over op onderwijs

Voormalige managers uit het bedrijfsleven ontvangen op 25 november 2005 te Garderen het certificaat van de eenjarige duale opleiding tot schoolleider in het basisonderwijs. Sinds 2004 is het hebben van een onderwijsbevoegdheid geen verplichting meer. Tegelijkertijd ontvangen de gecertificeerde schoolleiders de nieuwe publicatie 'Een andere directeur. Acht portretten van basisschooldirecteuren van buiten' van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt.

Lesbevoegd geen vereiste meer
Het aanstellen van (adjunct)directeuren zonder onderwijsbevoegdheid is mogelijk gemaakt in de Wet op de beroepen in het onderwijs (Wet BIO) van 2004. Vanwege de vergrijzing onder schoolleiders is het aanboren van nieuw potentieel noodzakelijk. Langzaamaan stappen meer managers uit het bedrijfsleven over op het onderwijs. Zij kiezen voor deze sector vanwege zijn maatschappelijke relevantie.

Een andere directeur
De managers ontvangen als eersten de publicatie Een andere directeur over schoolmanagers die uit het bedrijfsleven komen. Deze uitgave is bedoeld om scholen over de streep te trekken om 'bazen van buiten' aan te stellen. Veel scholen vragen zich af wat zij hebben aan iemand zonder wortels in de onderwijspraktijk. Uit de publicatie blijkt juist dat zij een aanvulling zijn op de bestaande expertise in scholen. De schoolleiders vertellen in de uitgave over hun ervaringen, ambities en rolopvattingen.

Initiatiefnemers
De duale opleiding is een initiatief van de Vereniging Samenwerkende Werkgeversorganisaties Onderwijs (VSWO), de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) en het Initiatief Lerarentekort Amsterdam (ILA). Het ministerie van OCW financiert het project. Het SBO verzorgt de ondersteuning ervan.

Locatie en tijden
De uitreiking van de certificaten vindt plaats op 25 november van 14.00 tot 16.00 uur in het Tulip Inn Hotel aan de Oud Milligenseweg 62 te Garderen.

EINDE BERICHT


---

Noot voor de redactie,