Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

22 november 2005

Supersnel internet voor Leidse scholen

Sinds kort ligt er een glasvezelnet van 23 kilometer door Leiden, aangelegd door universiteit, gemeente, ROC en Surfnet. De Leidse scholen profiteren mee en krijgen nu supersnel internet. Acht schoolbesturen tekenen op 25 november een overeenkomst.

Veel Leidenaren hebben de afgelopen maanden door zandhopen gefietst of gelopen, vooral op het Rapenburg, de Steenschuur en de Doelensteeg. Het was voor een goed doel, zo blijkt. Paul van Daalen, directeur van de I-groep, vertelt dat zijn organisatie vorig jaar met de gemeente Leiden, het ROC Leiden en SURFnet het SLIB oprichtte, de Stichting Leidse Infrastructuur Bundeling, om gezamenlijk een glasvezelnetwerk aan te leggen. De missie van SLIB is geslaagd. Onder het Leidse plaveisel ligt nu 23 kilometer glasvezelkabel, klaar om supersnel internet mogelijk te maken voor de computergebruikers van deze instellingen.

Supersnel internet voor 53 scholen

SURFnet verbindt de netwerken van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en wetenschappelijke bibliotheken met elkaar en met het wereldwijde internet. Maar supersnel internet is natuurlijk ook voor gewone basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs ideaal. Zo ontstond het idee om de Leidse scholen te laten meeprofiteren van het glasvezelnetwerk. 53 locaties worden in de loop van volgend jaar aangesloten op breedband-internet. Daarmee kunnen ze gemiddeld zon duizend keer sneller internetten dan voorheen via ADSL.

Voorsprong

Nog heel weinig Nederlandse scholen hebben supersnel internet. In Den Haag bestaat het project Glaslokaal, dat eveneens ambieert om scholen aan te sluiten op het glasvezelnet. Leidse scholen krijgen dus een flinke voorsprong vergeleken met de rest van Nederland. De Universiteit Leiden vindt het prachtig dat zoveel Leidse scholen nu een breedband-aansluiting krijgen en op die manier meeprofiteren van haar ICT-investeringen. Paul van Daalen: Door projecten als Pre-University College en LAPP-top maakten we als universiteit al eerder zichtbaar dat we de kwaliteit van het voortgezet onderwijs heel belangrijk vinden. Nu doen we dat ook door te investeren in infrastructuur waarvan het onderwijs profiteert. Hier zitten immers onze toekomstige studenten!

Overeenkomst
Acht schoolbesturen tekenen vrijdag 25 november a.s. een overeenkomst voor de deelname in het glasvezelnetwerk. De ondertekening van de overeenkomst vindt plaats tussen 14.00 en 15.00 uur in de koffiekamer van het stadhuis. Ondertekenaars zijn achte schoolbesturen, verantwoordelijk voor in totaal 53 locaties, Stichting de Digitale Sleutel, Stichting Leidse Infrastructuur Bundeling (SLIB) en de gemeente Leiden.

Noten voor de redactie

In verband met de organisatie wordt het op prijs gesteld als u uw aanwezigheid van tevoren kenbaar maakt bij het secretariaat van de gemeente Leiden, tel. 071 516 52 00.

De Informatiseringsgroep is in opdracht van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden verantwoordelijk voor het beheren, ondersteunen en ontwikkelen van de gemeenschappelijke universitaire ICT-voorzieningen. Hieronder vallen het universitaire netwerk met haar verbindingen naar SURFfnet, de telefonievoorzieningen en de bedrijfsinformatiesystemen.