Stadsdeel Amsterdam-Noord

Krachtige samenwerking onderwijs in Amsterdam-Noord

Op 25 november hebben het Bredero College en het ROC van Amsterdam een verregaande samenwerkingsovereenkomst getekend. Het is een voor onderwijsland zeer opvallende en progressieve samenwerking; een samenwerkingsvorm waar de toekomstige leerlingen zeer veel profijt van zullen hebben. Tevens biedt deze samenwerking betere garanties om de uitval van leerlingen terug te dringen, dit is geheel volgens de doelstelling van de centrale stad Amsterdam.

Deze samenwerkingovereenkomst luidt een periode in van een intensieve samenwerking tussen het ROC van Amsterdam en het Bredero College. Aanleiding vormt de behoefte van beide partijen om tot een zogenaamde doorlopende leerweg voor leerlingen beroepsonderwijs te komen. De huidige afzonderlijke huisvestingsituaties en organisaties bieden onvoldoende mogelijkheid om het onderwijs goed op elkaar aan te laten sluiten en daardoor leerlingen een betere garantie te bieden op een opleiding op maat en een toekomstige beroepsomgeving.

De samenwerking kent naast een inhoudelijke kant ook een sterke zichtbare component. Beide partijen willen op een te ontwikkelen campus in Noord hun opleidingen voor beroepsonderwijs fysiek koppelen.

Het Bredero College biedt breed onderwijs aan vanaf lwoo tot en met VWO. Het Bredero College streeft naar nieuwbouw voor zijn havo/vwo op het zogenaamde Shell-terrein in Noord. De huidige VMBO-lokatie in Noord wordt voor het lwoo/bbl-onderwijs ingericht. Voor de leerlingen kaderberoepsgericht en de theoretische leerweg wordt nieuwbouw gepleegd in samenhang met het ROC van Amsterdam.

Het ROC van Amsterdam heeft een bestaande vestiging in Noord, die zij zal afstoten. De nieuwbouw van het ROCvA zal een breed pallet aan onderwijsaanbod te zien geven, dat zo goed mogelijk aansluit bij de brede vraag uit het bedrijfsleven in Noord en het aanbod dat Bredero heeft. Beide scholen zien dat de regio Noord een enorme potentie heeft om een goed en georganiseerd onderwijsaanbod aan te bieden. Dit kan geoptimaliseerd worden door goed te luisteren naar de wensen van het bedrijfsleven.

Amsterdam Noord is een stadsdeel dat gekenmerkt wordt door een hoge mate van bedrijvigheid en een enorme bedrijvendichtheid en diversiteit. Door de aanleg van de Noord-Zuid lijn zal Noord ook beter bereikbaar zijn voor overige leerlingen in Amsterdam.

Tevens voert het ROC van Amsterdam overleg met de werkgeversorganisaties in de regio om een zogenaamde Bouwacademie te starten op hetzelfde terrein. In deze bouwacademie kunnen leerlingen vanuit een ROC-omgeving naadloos worden toegeleid naar een baan op maat. Indien deze plannen ook werkelijkheid worden krijgt Amsterdam-Noord een unieke campus waar leerlingen vanaf het VMBO in een uitdagende leer- en werkomgeving kunnen stappen.

De precieze locatie voor de campus wordt in overleg met het stadsdeel Noord nog bepaald. Op korte termijn starten twee werkgroepen vanuit de beide organisaties, die de onderwijskundige en huisvestingaspecten verder gaan uitwerken.