GroenLinks

Buitenweg bij vergadering Raad van Europa over CIA-kampen

23 november 2005

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg was dinsdag aanwezig bij een vergadering van het comité voor mensenrechten en justitie van de Raad van Europa waar gesproken werd over het mogelijke bestaan van geheime CIA-kampen in Europa.

Buitenweg ontving een uitnodiging voor de bijeenkomst in Parijs omdat ze deze zaak op de voet volgt namens de groene fractie in het Europees Parlement. De Raad van Europa belastte de Zwitserse liberale senator Dick Marty twee weken geleden met een onderzoek naar het vermeende bestaan van dergelijke kampen waar terrorismeverdachten opgesloten zouden worden. Marty heeft daarop alle 46 lidstaten van de Raad van Europa om inlichtingen gevraagd. In Parijs werden de eerste bevindingen van zijn onderzoek besproken.

Op 25 november besluit de Raad van Europa op basis van het verslag van Marty of het onderzoek voortgezet moet worden. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben inmiddels besloten dat zij bij de Amerikaanse regering officieel om opheldering gaan vragen.

Zie ook:


* Buitenweg eist onderzoek naar geheime CIA-kampen in Europa
* Persbericht Raad van Europa

«