Politie Flevoland

Vaak baan of vervolgopleiding voor Vossers

Lelystad 25-11-2005 - Begin dit jaar zijn de effecten van het Veilig Op Straat (VOS) project in Flevoland onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn zonder meer positief te noemen. Alle deelnemende instanties zijn tevreden met de uitkomst van de effectmeting. De rode jasjes blijven, gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds, actief én zichtbaar in de gemeenten Dronten en Lelystad. Dit is donderdag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst op het hoofdbureau van politie in Lelystad.

Het uitgevoerde onderzoek moest inzicht geven in de resultaten van het VOS-project op het gebied van scholing en werk en de effecten op de omgevingsveiligheid.

Gemiddeld

De deelnemende instanties de gemeente Dronten, gemeente Lelystad, Concern voor Werk en Politie Flevoland, zijn tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. Inmiddels is een gemiddelde positieve uitstroom van 53 procent behaald. Het kan natuurlijk altijd beter. Het project streeft er dan ook naar dat een gemiddeld hoger percentage VOS-jongeren uitstroomt naar een baan of een vervolgopleiding.

Uit de effectmeting blijkt dat van de 70 ex-VOS deelnemers de helft na afronding van het project werk heeft of is teruggegaan naar school. In Dronten heeft 68 procent van de ex-deelnemers werk of volgt scholing. In Lelystad ligt dit percentage lager, namelijk 38 procent. Hier hebben 16 van de 42 jongeren inmiddels werk of volgen een opleiding. De oorzaak van dit lagere percentage moet, volgens de onderzoekers, onder meer gezocht worden in de problematische thuissituatie en het verschil tussen het dorpse Dronten en het stadse Lelystad

De inzet van de VOS-jongeren op straat en daarmee een groter veiligheidsgevoel van burgers is moeilijk meetbaar. Het oordeel over de effecten van het VOS-project, dus het imago en de zichtbaarheid van de rode jasjes, is volgens wijkagenten, jongerenwerkers en, winkeliers goed te noemen.

Opgestart

In 2000 is het project Veilig op Straat (VOS), in opdracht van de gemeenten, gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds, opgestart in Dronten en Lelystad. Het Concern voor Werk en Politie Flevoland voeren het project uit. Het doel van het project is tweeledig. Aan de ene kant krijgt jeugd die geen mogelijkheid ziet om op de arbeidsmarkt terecht te komen, door middel van scholing, een nieuw toekomstperspectief . Aan de andere kant wordt door intensiever toezicht op straat de veiligheid vergroot.

Interviews
Regioplan Beleidsonderzoek heeft de resultaten van het VOS-project in het voorjaar van 2005 onderzocht. Naast het analyseren van kwantitatieve gegevens over deelname, voortgang en uitstroom uit het project, vormden gesprekken met (ex) deelnemers een belangrijk onderdeel van de informatieverzameling door Regioplan. Ook zijn interviews gehouden met betrokken instellingen zoals het reïntegratiebedrijf Concern voor Werk, Regiopolitie Flevoland, bedrijven die een stageplek aanboden en de gemeenten Dronten en Lelystad.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het niet eenvoudig is om de doelgroep van het VOS-project weer aan de slag te krijgen. Het gaat om kwetsbare jongeren die dikwijls veel hebben meegemaakt en voor wie (langdurige) begeleiding essentieel is. Afgebroken schoolopleidingen en politiecontacten in het verleden staan een positief resultaat in de weg. Niettemin is de helft van de zeventig jongeren die hebben deelgenomen, doorgestroomd naar scholing maar vooral naar werk. Met name een baan in de beveiligingssector sluit goed aan op het project en blijkt het meest bestendig van aard.

Daarnaast komen de jongeren nauwelijks nog in aanraking met de politie tijdens en na afloop van het project. Het project in Dronten scoort, vooral met betrekking tot de uitstroom naar scholing en werk, relatief beter dan het project in Lelystad. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de problematiek van de jongeren in het wat meer dorpse Dronten kleiner en onschuldiger is dan van de jongeren in het meer stedelijke Lelystad.

Ondanks het feit dat de uitstroompercentages naar scholing en werk zoals opgenomen in de doelstelling niet zijn behaald, kan gesteld worden dat het VOS-project een succesvol project is geweest. Naast het concrete resultaat van uitstroom naar scholing of werk voor de helft van de deelnemers, hadden de jongeren een dagbesteding, werden zij begeleid en leerden hoe zich op te stellen op de arbeidsmarkt. Maar bovenal is van belang dat zij hebben ervaren dat voor hen nog wel degelijk een toekomst is weggelegd.

Meer info over het VOS-project is te vinden onder www.politie.nl/flevoland, onder projecten.