Protestantse Kerk in Nederland


Accras Appèl roept Protestantse Kerk op tot geloofskeuze

(25-11-2005)

accra(1).bmp Wij moeten gehoor geven aan het dringende appèl van de kerken uit het Zuiden op het rijke Noorden om te streven naar structurele veranderingen in het huidige economische systeem, waardoor zij onevenredig zwaar worden getroffen.
Deze oproep vraagt om geloofskeuzes, met als doel een andere manier van omgaan met de aarde en met elkaar.
Die keuzes moeten het uitgangspunt vormen voor de gesprekken in kerkelijke gemeenten, met de overheid en met andere relevante organisaties over de mogelijkheden toe te werken naar een andere economische wereldorde.

Tot deze conclusies kwam de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland tijdens haar vergadering op 24 november 2005 in Wageningen.

In augustus 2004 aanvaardde de 24ste assemblee van de Wereldbond van Hervormde/Gereformeerde Kerken (WARC) in Accra (Ghana) een verklaring over de economie en het de schepping. In deze Accra Verklaring riep de assemblee de lidkerken op om op een structurele wijze te werken aan de problemen van armoede, aantasting van het milieu en van de menselijke waardigheid. In september 2004 deden de delegatieleden van de Protestantse Kerk in Nederland in de generale synode verslag van hun ervaringen in Accra.

De synode besloot daarop de Accra Verklaring verder uit te diepen en een kerkbrede bezinning op geloof en economie op gang te brengen. De nota Accras appèl. Gespreksnotitie over geloof en economie is daarvan het resultaat.

Lange traditie
In zijn inleiding op de discussie over de nota Accras Appèl zei scriba dr. B. Plaisier dat de kerken met de bespreking van deze nota in een brede en lange traditie staan van discussies en verklaringen over de verhouding tussen geloof en economie. Een discussie waarin de kerken al jarenlang pleiten voor een andere wereldorde: We leren met elkaar om door de ogen van de armen naar onszelf en de economische systemen te kijken. Plaisier vroeg om concrete antwoorden en een moedige kerk.

Taak voor de kerk
In de synodediscussie viel hier en daar de twijfel te bespeuren of de kerk wel uitspraken kan en mag doen over de economische problematiek. Moest dat niet worden overgelaten aan de economen of de politiek? Toch kwamen de synodeleden tot de conclusie dat spreken over geloof en economie wel degelijk een taak van de kerk is. De kerk hoeft geen alternatief economisch systeem te bedenken: daar is zij niet voor uitgerust. Maar op basis van het geloof valt genoeg te zeggen over de economische problematiek. Tegelijkertijd heeft de discussie ook consequenties voor ieders persoonlijk leven en handelen. Concrete plannen en ondersteunend materiaal kunnen de kerkleden helpen om hun standpunt te bepalen.

In februari 2006 vindt in Porto Allegre (Brazilië) de negende assemblee van de Wereldraad van Kerken plaats. Ook daar zal het onderwerp geloof en economie weer op de agenda staan. De Protestantse Kerk in Nederland zal met een delegatie in Porto Alegre aanwezig zijn.

Landbouw
De generale synode besprak de problematiekvan de economische orde in samenhang met het rapport Zorgen om de landbouw. De synode aanvaardde beide rapporten als oproep om in gehoorzaamheid aan Jezus Christus geloofskeuzen te maken ten aanzien van onze omgang met de aarde en met elkaar.

* De volledige besluitvorming inzake de nota's over geloof en economie en de landbouw

* Accra's appèl - Gespreksnotitie over geloof en economie
* Accra's appèl

* Zorgen om de landbouw. Gespreksnota voor de synode van de Protestantse Kerk in Nederland

* Bijlage bij gespreksnota Zorgen om de landbouw
* Deelconvenant maatschappelijke organisaties en de marktontwikkeling biologische landbouw