Politie Groningen

Persberichten vrijdag 25 november 2005

provincie Groningen, 25-11-2005 -

Marum/Leek/Groningen: verkeerscontroles leiden tot boetes De politie heeft donderdagochtend- en middag op diverse plekken in de provincie Groningen verkeerscontroles gehouden. De politie controleerde op de Wendtsteinweg, de Diepswal in Leek en de Zuiderweg en Diamantlaan in Groningen. In totaal werden 49 bekeuringen uitgedeeld. In 29 gevallen droeg de bestuurder geen autogordel, 8 automobilisten reden te hard en twee bestuurders belden niet handsfree. Verder deelde de politie voor 10 andere overtredingen boetes uit.

Provincie Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag op diverse locaties een snelheidscontrole gehouden.
Groningen, Hoendiep: aantal geregistreerde voertuigen: 805, aantal overtredingen: 44, hoogst gemeten snelheid: 68 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Harkstede, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 513, aantal overtredingen: 15, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Ten Post, Provincialeweg N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1130, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Sebaldeburen, Provincialeweg: aantal geregistreerde voertuigen: 422, aantal overtredingen: 68, hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Marum, De Scheiding: aantal geregistreerde voertuigen:115, aantal overtredingen: 17, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Noordwijk, Noorderweg: aantal geregistreerde voertuigen: 770, aantal overtredingen: 65, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen: verlichtingscontrole
Op de Parkweg heeft de politie donderdagavond dertig fietser bekeurd voor het rijden zonder verlichting. De controle duurde anderhalf uur.

Groningen: Stadjers beledigen politieagenten
De politie heeft donderdagnacht op twee locaties Stadjers aangehouden voor belediging. Een 24-jarige man was in een discotheek mishandeld door een andere man. Hij wilde echter geen aangifte doen. De man wilde vanaf de Grote Markt wel een lift van de agenten naar huis. Toen de dienders hem daarvoor naar een taxi verwezen, werd hij kwaad. Hij beledigde de dienders diverse keren met scheldwoorden. Hierop werd de 24-jarige ingerekend. Een 29-jarige Stadjer beledigde in de Herestraat passerende agenten in een politieauto met woord en gebaar. De man gedroeg zich recalcitrant en verzette zich tegen zijn aanhouding. Met gepast geweld kon de politie hem inrekenen. De verdachte bleek behoorlijk onder invloed van alcohol en werd ingesloten. De 24-jarige Groninger mocht na verhoor het politiebureau verlaten. In beide gevallen wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt.

Ter Apel: 9-jarig jongetje gewond bij verkeersongeval
Een 9-jarige jongetje uit Ter Apel is donderdagmiddag op de Oudeweg gewond geraakt bij een verkeersongeval. Het jongetje reed met zijn fiets op het voetpad en besloot op een gegeven moment de rijbaan op te rijden. Hij reed op de verkeerde weghelft een 45-jarige automobilist uit Emmercompascum tegemoet. De Drent zette een noodremming in, maar kon een aanrijding met het jongetje op de fiets niet meer voorkomen. Het slachtoffer werd met verwondingen aan het hoofd naar het ziekenhuis gebracht. Ook het personeel van de traumaheli kwam op de plaats van het ongeval. Uit het technische onderzoek naar de toedracht van het ongeval werd vastgesteld dat de automobilist niet te hard heeft gereden. Ook heeft hij het jongetje door coulissevorming van bomen niet kunnen zien. De politie heeft van het ongeval een analyse en een rapportage gemaakt. Beide betrokken voertuigen raakten licht beschadigd.

Tolbert: politie zoekt getuigen van caravanbrand
De politie is op zoek naar getuigen van een caravanbrand, die woensdagavond in een weiland langs de Noorderweg in brand is gestoken. Kort na afloop van de voetbalwedstrijd Schalke-PSV, omstreeks 22.40 uur, werd de te koop staande caravan in brand gestoken. Een passerende automobilist zag de brand en ging naar de woning van de caravaneigenaar om hem te waarschuwen. De brandweer van Leek wist de brand te blussen. Op het moment van de brand fietsten drie jongens over de Noorderweg in de richting van Leek. De politie wil graag in contact komen met de automobilist en de drie jongens op de fiets. Zij kunnen contact opnemen met basiseenheid Leek via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Musselkanaal: kindje na botsing in ziekenhuis
Op de Sluiskade in Musselkanaal raakte donderdagmiddag een 31-jarige vrouw uit Borger met haar auto in een slip. Nadat de vrouw krachtig corrigeerde botste ze met haar auto tegen een tegemoetkomende autobus. De auto van het slachtoffer kwam in een sloot tot stilstand. De vrouw liep geen letsel op. Haar anderhalf jarige dochtertje moest ter observatie in een ziekenhuis worden opgenomen. De auto bleek na de botsing total loss.

Winsum: daders diefstal fietsen gepakt
Op het NS-station heeft de politie donderdagmiddag drie jongens in de leeftijd van 16, 16 en 18 jaar aangehouden. Een getuige zag dat de drie knapen twee fietsen nabij het NS station in Winsum wegnamen en deze vervolgens in de trein richting Groningen brachten. Door snel ingrijpen kon het drietal op het NS-station in Groningen worden opgevangen. De heren werden overgebracht naar het politiebureau. De beide gestolen fietsen werd in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar meerdere diefstallen van fietsen, die met de trein naar Groningen worden getransporteerd.

Boerakker: vuurwerk in beslag genomen
In een boerderij in Boerakker heeft de politie donderdagochtend een partij vuurwerk in beslag genomen. Op aanwijzing van een getuige kwam de politie achter de opslag van deze partij van 37 kg. Het vuurwerk werd in beslag genomen. Tegen de eigenaar van het vuurwerk, een 18-jarige inwoner van Tolbert, wordt proces verbaal opgemaakt.

Bedum: computers gestolen
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een kantoorpand van een zorginstelling aan de Wilhelminalaan te Bedum. De daders kwamen het pand binnen door een draairaam van het kantoorpand open te breken. Uit het pand werden acht beeldschermen en vier computerkasten weggehaald. De schade is aanzienlijk. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: benzinedief gepakt
Op de Capellastraat heeft de politie donderdagnacht een 22-jarige Stadjer aangehouden. De man was met een tweede verdachte bezig benzine uit geparkeerde autos te stelen. Na de mannen enige tijd geschaduwd te hebben, zagen agenten dat ze met een emmer en slang bezig waren om benzine over te hevelen. Toen zij op heterdaad werden betrapt, ging één van de dieven er vandoor. De andere verdachte kon wel worden aangehouden. De emmer, jerrycan en tuinslag en gereedschap werden in beslag genomen. De verdachte is na verhoor vrij gelaten. De andere verdachte zal worden gehoord.

Groningen: vrouw onder invloed
In de Crouwelstraat heeft de politie donderdagnacht een 39-jarige vrouw uit Groningen aangehouden. De vrouw reed slingerend over de Beneluxweg. In de Crouwelstraat bracht ze haar auto tot stilstand. De bestuurster rolde als het ware uit haar auto. De vrouw kon nauwelijks op haar benen staan. Aan het politiebureau bleek na een blaastest dat zij ruim 1.8 promille alcohol in haar bloed had. De vrouw kreeg een proces verbaal. Ook werd haar rijbewijs gelijktijdig ingenomen. Na verhoor mocht de vrouw het politiebureau verlaten.

Stadskanaal: geen rijbewijs maar wel alcohol
Op de Kinglaan in Stadskanaal heeft de politie donderdagavond een 44-jarige man uit die plaats aangehouden. De man botste met zijn auto tegen een bermpaal. Toen agenten de schade kwamen opnemen, bleek dat de verdachte teveel gedronken had. De ademanalysetest op het politiebureau wees uit dat de man 1.3 promille alcohol in zijn bloed had. Bovendien kon de man geen rijbewijs tonen, omdat deze nog nooit aan hem is afgegeven. De verdachte kreeg enkele forse boetes opgelegd.