ANBO

Nieuw: Keuzewijzer Medicijndozen

24-11-2005

Medicijndozen zijn er in alle soorten en maten. Er bestaan grote overzichtelijke dozen waarbij u in één oogopslag de hele week kunt overzien, maar er zijn ook losse doosjes per dag die heel handig in tas of broekzak zijn mee te nemen. Er bestaan ook medicijndoosjes met een alarm, dan gaat er signaal af als het tijd is om de medicijnen in te nemen. Voor iedereen is er wel een goede medicijndoos. In Nederland zijn meer dan 25 verschillende medicijndozen verkrijgbaar.

Opvallend is echter dat mensen niet altijd een bewuste keuze maken voor een medicijndoos. Eigenlijk zou u dat wel moeten doen, een goede medicijndoos kan uw medicijngebruik eenvoudiger, overzichtelijker en veiliger maken.

De Keuzewijzer heeft als thema: Mens, vergis je niet (à la het bekende gezelschapspel Mens, erger je niet).

Vergeet u uw medicijnen wel eens op tijd in te nemen?

Bent u uw hele potje medicijnen wel eens aan het natellen om te achterhalen of u uw medicijnen al heeft ingenomen?

Bent u vaak buitenshuis op tijdstippen dat u uw medicijn moet innemen?

Moet uw partner u eraan herinneren om medicijnen niet te vergeten?

Heeft u zoveel verschillende medicijnen dat u door de bomen het bos niet meer ziet?

Dan is een medicijndoos misschien iets voor u!

Achtergronden

De Keuzewijzer is ontwikkeld op basis van onderzoek door Ipso Facto dat met geld van ZonMw tot stand is gekomen. Ipso Facto, een bureau voor beleidsonderzoek uit Houten, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van medicijndozen. Er is geïnventariseerd welke medicijndozen in Nederland verkrijgbaar zijn, hoeveel er ongeveer gebruikt worden en hoe de aanschaf meestal verloopt. Hiervoor zijn interviews met leveranciers, apothekers en gebruikers van medicijndozen gehouden.

Vervolgens is een aantal gebruikerstests georganiseerd. Meer dan 30 gebruikers met diverse beperkingen werden gevraagd verschillende medicijndozen te testen en te beoordelen. Uiteindelijk is door Ipso Facto en ANBO een Keuzewijzer Medicijndozen ontwikkeld. Binnenkort komt ook een Productoverzicht Medicijndozen uit: vanaf december 2005 is het productoverzicht op deze site te raadplegen.