AutoRai

De nieuwe Seat Leon 2.0 TFSI: innovatief sportief

(11/25/2005)
Hij is er: de super sportieve Seat Leon 2.0 TFSI. Zijn tweeliter turbo motor met directe inspuiting heeft een vermogen van 185 pk en daarmee levert hij indrukwekkende prestaties. Deze snelle én innovatieve Leon is er uitsluitend als compleet uitgevoerde Sport-Up. De vanaf-prijs bedraagt 26.995 euro (incl. BPM/BTW).
De tweeliter TFSI is een compleet nieuwe motor voor SEAT. Hij is dankzij directe brandstofinjectie, variabele kleptiming en een turbo niet alleen krachtig (136 kW/185 pk), maar hij beschikt ook over een indrukwekkende trekkracht: tussen 1.800 en 5.000 tpm is altijd het maximale koppel van 270 Nm beschikbaar. Dat leidt onder meer tot een sprint van 0-100 km/h in 7,8 seconden en een topsnelheid van 221 km/h. De tussenacceleratiecijfers zijn echter (zeker voor dagelijks gebruik) meer van belang: in de vijfde versnelling sprint de Leon 2.0 TFSI in slechts 7,5 s van 80-120 km/h en in zes duurt die exercitie 9,6 seconden. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,1 liter/100 km.

De sound van sport
Bij het ontwerpen van de geavanceerde 2.0 TFSI motor is speciale aandacht besteed aan een sportief geluid. Een speciale âversterkerâ benadrukt het sportieve geluid van de motor extra bij bijvoorbeeld het optrekken en bij lagere snelheiden. Deze sportieve SEAT-sound, die overigens mede te danken is aan de duidelijk zichtbare dubbele uitlaat, is zowel binnen als buiten duidelijk hoorbaar. Boven 2.500 tpm. neemt de versterking van het motorgeluid geleidelijk af zodat de passagiers ook op lange ritten in alle (geluids-) comfort kunnen reizen.

Sportief tot in detail
De nieuwe Leon 2.0 TFSI is door en door sportief en daarom is hij uitsluitend leverbaar als Sport-Up. Dat betekent dat 17-inch lichtmetalen velgen met 225/45-banden evenals een sportonderstel, sportstoelen en een extra sportieve interieuraankleding standaard zijn. Vergeleken met de andere Leon-modellen, heeft deze 2.0 TFSI een ruimer bemeten remsysteem met 312 mm geventileerde schijven vóór en 286 mm schijven achter.

Innovatieve techniek
Ook onderhuids heeft deze topuitvoering van de Leon-reeks enkele bijzondere kenmerken. Zo heeft het optionele ESP-systeem naast de remassistent nu ook een overboost- voorziening. Deze zorgt ervoor dat de remkracht ook bij hete remschijven optimaal blijft. Daarbij zijn de remmen voorzien van BSW (Bremse Scheiben Wischer), een systeem dat de remschijven in regenachtige omstandigheden droog wist. Driver Steering Recommendation helpt de bestuurder in (potentieel) gevaarlijks situatie de goede stuurbewegingen te maken. In het extreme geval dat de auto van achteren uitbreekt bijvoorbeeld, geeft een lichte beweging in het stuur aan in welke richting de bestuurder dient te draaien om de auto weer (beter) in balans te krijgen.

Complete standaarduitrusting
De sportiviteit van de Leon 2.0 TFSI komt ook tot uiting in de complete standaarduitrusting. Elektrisch verstelbare en inklapbare buitenspiegels (met verwarming), volautomatische airconditioning, cruise control, een bandenspanningscontrolesysteem en zes airbags zijn standaard. Uiteraard zijn ook diverse interessante opties leverbaar waaronder een navigatiesysteem met bluetooth en MP3, Bi-Xenon koplampen, radio/CD-speler, regensensor en extra donker getinte achterramen. De Leon 2.0 TFSI staat nu bij de dealer.