Gemeente Wassenaar

Gemeente trakteert rode kruis op rampenoefening. 25 november 2005

Uitgaande van een rampzalige explosie t.g.v. een aanrijding in de v.Z.v. Nijeveltstraat waarbij een tankauto betrokken was, volgde evacuatie van de overlevenden uit de buurt.In ASH werd een opvangcentrum ingericht voor niet-gewonde slachtoffers. Het gemeentelijk actiecentrum riep vervolgens, naast de betrokken gemeentelijke diensten, conform het rampenplan het Rode Kruis op voor de opvang & verzorgingstaken in het centrum. Een 13-tal speciaal opgeleidde O&V vrijwilligers uit de regio en het district Vliethorst, waartoe ook de afdeling Wassenaar behoort, gaven spontaan aan de oproep gehoor .Ook was NRK ondersteuning aanwezig door coordinatoren van de sector nationale Noodhulp, inclusief een mobiel RK actiecentrum.
Bij de oefening werden diverse slachtofferrollen gespeeld door een team van acteurs, waarbij een tiental vrijwilligers van hetWassenaarse RK .
De praktische oefening duurde van 08.00 tot 13.30 uur. Na een lange periode van overleg en voorbereiding was de daadwerkelijke inzet voor de deelnemers een uiterst leerzame ervaring. Wethouder Hupkes nam zelf deel en sprak na afloop zijn waardering uit voor deze eerste praktische gezamenlijke oefening. Na evaluatie zullen de uitkomsten worden verwerkt in een verdere verbetering van de hulpverleningsmogelijkheden bij opvang en verzorging in regionale rampensituaties.