Gemeente Doetinchem

Initiatief tot kunstwerk joodse gemeenshap


-24 novemeber -
Burgemeester Horselenberg van Doetinchem heeft op 24 november de plannen bekend gemaakt die Historische Vereniging Deutekom heeft geïnitieerd om een kunstwerk te realiseren ter herinnering aan de bloeiende joodse gemeenschap in Doetinchem voor de Tweede Wereldoorlog. Een comité is aan het werk gegaan om dit kunstwerk tot stand te brengen.

De bedoeling is dat het kunstwerk niet zozeer wordt gekenmerkt door een zwaarbeladen oorlogssymboliek, maar dat op heldere, aansprekende wijze de herinnering aan de verdwenen joodse gemeenschap levend houdt. In dit comité zijn naast de gemeente Doetinchem - burgemeester Horselenberg - ook Deutekom, de joodse gemeenschap en het lokale bedrijfsleven vertegenwoordigd.

Met een startsubsidie van de gemeente Doetinchem is een kunstenaar/grafisch vormgever benaderd om een ontwerp te maken. Wigger Bierma uit Arnhem heeft in opdracht van Deutekom een ontwerp gemaakt. Voor de situering van het monument is een locatie gekozen midden in het stadscentrum van Doetinchem. Het was vooral daar dat de joodse gemeenschap zich in de vooroorlogse samenleving manifesteerde. Daarnaast is het publieke bereik van het monument eerder gewaarborgd in een drukbezochte omgeving. De locatie betreft de open plek aan de oostzijde van de Boliestraat. Een plek die de doorgang vormt van de drukke winkelstraat naar het rustigere gebied rondom de Lutherse kerk.

Het ontwerp is een plateau dat is afgewerkt met een natuurstenen rand waarin teksten zijn gegraveerd. Het plateau wordt circa 25 cm. hoog. De teksten illustreren het bloeiende joodse leven in Doetinchem van voor de Tweede Wereldoorlog. De huidige vier kastanjebomen die op het pleintje staan zijn geïntegreerd in het monument. Zij staan voor dat deel van de joodse gemeenschap (4/13e deel) dat de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Als symbolische herinnering aan 9/13e deel van de joodse gemeenschap dat is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, worden 9 lege gietijzeren randen op het plateau geplaatst, naast de 4 gietijzeren randen waarin de bestaande kastanjebomen staan.

Het comité zal zich de komende tijd inzetten om de financiering van het kunstwerk rond te krijgen. Als eerste heeft de gemeente Doetinchem een bijdrage van 20.000,- euro beschikbaar gesteld. Vervolgens zullen fondsen en sponsoren worden benaderd. In het voorjaar van 2006 zal het kunstwerk worden gerealiseerd.