KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

25-11-2005

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout winnen Conny van Rietschoten Trofee 2005

Tijdens een feestelijke bijeenkomst is op donderdagavond 24 november de winnaar bekendgemaakt van de Conny van Rietschoten Trofee 2005. De winnaars zijn: Marcelien de Koning en Lobke Berkhout.

Het juryrapport meldt: Het 470-duo Marcelien de Koning en Lobke Berkhout leverde in augustus van dit jaar een ijzersterke prestatie door in San Francisco wereldkampioen in de 470 klasse te worden. In april gingen ze intensief aan de slag met coach Jacco Koops. Vijf dagen in de week waren ze voor de kust van Medemblik te vinden. In juli nam het Watersportverbond De Koning en Berkhout op in de
kernploeg. Dat bleek een uiterst goede zet. Op de Intervela in Italië gaven de meiden uit Hoorn hun geduchte concurrenten uit Frankrijk al een gevoelige tik. Op het WK deden Marcelien en Lobke dat nog eens dunnetjes over. In 14 races hebben de dames moeten buffelen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Uren werden in de
protestkamer doorgebracht nadat de Nederlandse dames door een fout van de Franse concurrentie in aanvaring waren gekomen met de finishboot. Het protest werd gewonnen.
De laatste wereldtitel in een olympische klasse dateert van 1999 toen Margriet Matthijsse in de Europe in Melbourne het goud pakte. Hopelijk zorgt deze nieuwe wereldtitel voor een stimulans voor andere zeilers die net als Marcelien en Lobke deelname aan de Olympische Spelen van 2008 voor ogen hebben.

De Trofee is door mevrouw Erica Terpstra aan Marcelien en Lobke overhandigd in de Sociëteit van de Rotterdamse Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas, in het bijzijn van een ieder die in de wedstrijdzeilwereld een rol van betekenis vervult.

De Conny van Rietschoten Trofee is sinds tientallen jaren de
belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread, een zware zeilrace rond de wereld. De huidige naam van de race is Volvo Ocean Race; op dit moment zeilt de vloot in zijn eerste etappe richting Kaapstad.

De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Zeilers kunnen voor de Trofee worden genomineerd in vier categorieën. Kandidaat-genomineerden waren dit jaar:
Hielke Dijkstra en Marit Bouwmeester (categorie jeugdzeilen/surfen), Jan van Staveren (categorie bijzondere verdienste),
Leon Bart en Mark Slats (categorie zeezeilen),
470 zeilers Marcelien de Koning en Lobke Berkhout en J22 zeilers Tjarco Timmermans, Jurjen Feitsma, Fanny van Leeuwen en Ivan Peute (categorie internationaal en olympisch zeilen/surfen).

Uit deze kandidaten koos de jury dus Marcelien de Koning en Lobke Berkhout als winnaars van de Conny van Rietschotentrofee 2005. Op de website is het volledige juryrapport te lezen.

Internetadres: www.zeiltrophy.nl