'While my guitar gently blieps'

'surfgitaar' : Spelen, opnemen, e-mailen en surfen met zes snaren

Kontich, 25 november 2005 - Ben je het zat om voor de spiegel rock-'n-roll poses aan te nemen, spelend op een tennisracket? Zoek je nog altijd tevergeefs naar dat vergeten akkoord? Gitaarproducent Fender en chipfabrikant Intel schieten alle aspirant rockgoden te hulp met een speciale gitaar die de term mobiele muziek een nieuwe dimensie geeft: een draadloze gitaar met internet.

De 'surfgitaar' is gebaseerd op een icoon uit de muziekwereld: de Fender Telecaster, beroemd door rocklegendes zoals Bruce Springsteen en Keith Richards. Dit muziekinstrument is de eerste gitaar waarmee riffs van internet kunnen worden gedownload en vervolgens gespeeld zonder een snaar aan te raken.

De opgevoerde gitaar is voorzien van de Intel Centrino Mobile-technologie, waardoor gitaristen, van elk niveau:
* vanaf het podium kunnen e-mailen, tussen twee nummers door;
* het internet af kunnen struinen, op zoek naar inspiratie... of naar vergeten akkoorden;
* hun gitaarsologrimassen kunnen oefenen met de ingebouwde webcam;
* online hun royalties kunnen controleren.

De herkenbare vorm en het karakteristieke geluid van de Fender Telecaster smelten samen met de Intel Centrino Mobile-technologie van een moderne laptop. Deze stelt de rockster op tournee in staat om achterin het busje een nieuwe riff op te nemen en die meteen naar zijn producer in Hilversum of Los Angeles te sturen, of naar vrienden of bandleden. Waar ze zich ook bevinden.

Het prototype van de surfgitaar, de TELE v1.0, is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Intel en Fender. Het is bedoeld om de grenzen van de muziektechnologie te overschrijden en te laten zien wat Intel Centrino Mobile-technologie en internet aan het gitaarspel kunnen toevoegen. De ingebouwde software geeft toegang tot een bonte mengeling aan klanken. De oudere gitarist die werkt aan zijn come-back, kan de mp3-speler met internettoegang gebruiken om zijn grootste hits te downloaden. En deze, bij wijze van geheugensteuntje, gebruiken op het podium.