Openbaar Ministerie

Persberichten
25 november 2005

FIOD-ECD rolt witwasconstructie op

De FIOD-ECD heeft in samenwerking met het Functioneel parket een witwasconstructie opgerold. Deze wordt er van verdacht zich op grote schaal bezig te houden met handel in softdrugs, witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrifte.

In het kader van het onderzoek werden vorige week doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden gedaan. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, de 5 hoofdverdachten zijn in bewaring gesteld. De FIOD-ECD werd tijdens de actie ondersteund door de Belastingdienst, de politie en door de Douane.

Een eerder onderzoek van de FIOD-ECD naar de handel in illegale sigaretten was de aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek ontstond het vermoeden dat diverse verdachten direct of indirect betrokken waren bij witwaspraktijken.

De ontdoken belastingen belopen in de miljoenen euros. Het vermoeden bestaat dat de afgelopen tijd tientallen panden, met een geschatte waarde van miljoenen euros, met de opbrengst hiervan zijn aangekocht. De Belastingdienst heeft al voor 10 miljoen euro beslag gelegd op privé-eigendommen van de verdachten.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn afgelopen weekend door de politie 5 wietplantages ontmanteld met in totaal 5500 hennepplanten.