D66

Er is elk jaar ongeveer honderd miljoen euro extra nodig voor verbetering van het spoor in dichtbevolkte gebieden zoals de Randstad en Brabantstad. D66 zal daarvoor samen met het CDA een voorstel indienen tijdens de behandeling van de mobiliteitsplannen voor de komende decennia in de Kamer. D66-kamerlid Boris van der Ham: `We willen toe naar een metroachtig systeem waarbij je gewoon naar het station kunt gaan en weet dat er elke paar minuten een trein vertrekt'.

Volgens Van der Ham is er structureel meer geld nodig voor het openbaar vervoer om het `rondje randstad' en de verbeterde verbinding met het dichtbevolkte Brabant daadwerkelijk te realiseren. `De minister moet onderzoeken hoeveel er precies nodig, maar dat zal in de orde van grootte van de honderd miljoen per jaar liggen die de spoorwegen zelf aangeven. CDA en D66 zijn bereid daar prioriteit aan te geven. In de eerste plaats om de vele treinreizigers een betere reiservaring te geven, in de tweede plaats om de trein een beter alternatief te maken voor de auto'.

Vanaf 2012 zou het geld structureel beschikbaar moeten zijn, maar uit meevallers bij infrastructurele aanbestedingen denken CDA en D66 in 2006 al ongeveer honderd miljoen voor achterstallig onderhoud vrij te kunnen maken.
25-11-2005 11:12