Politie Flevoland

Veiligheidsvest voor politie in aantocht

Almere 25-11-2005 - Politie Flevoland sluit op vrijdag 25 november de laatste van een drieweekse draagtest van veiligheidsvesten af in het trainingscentrum voor Integrale Beroepsvaardigheid. Met 24 proefpersonen is de Flevolandse politie de hoofdleverancier bij het testen van de vesten die bij de Nederlandse politie in 2006 in gebruik worden genomen.

Na een advies over het opnemen van veiligheidsvesten in de standaarduitrusting van de politie vanuit de Raad van Hoofdcommissarissen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2002, is na overleg met de vakbonden besloten tot aanschaf. Na een Europese aanbesteding en een voorselectie zijn momenteel nog twee vesten over.

Proefperiode

De draagtest van de afgelopen weken zal leiden naar een definitieve keuze door de proefpersonen. Om die keuze goed te kunnen maken sluit Politie Flevoland de proefperiode af met een
beroepsvaardigheidstraining. In de training komen de onderdelen aanhoudingstechnieken en zelfverdediging, schieten en situatiegericht optreden aan bod. De beoordeling richt zich op draagcomfort, politiespecifieke eisen en ervaringen uit de draagproef.

Politie Flevoland vindt het belangrijk een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid van het politiepersoneel. Een vest, dat beschermt tegen de meeste vuistvuurwapens maar ook steekvoorwerpen en injectienaalden, zal die veiligheid sterk verhogen. Het huidige kogelwerende vest blijft in gebruik als aanvulling op de nieuwe als de aanwezigheid van zwaardere wapens te verwachten is. Dit vest is reeds in de surveillancevoertuigen aanwezig.

Elk korps kan in de toekomst afzonderlijk besluiten of de vesten permanent gedragen zullen worden. De verwachting is dat Politie Flevoland daarin de landelijke lijn gaat volgen.