Nederlands Uitgeversverbond

DISTRIBUTIE

TPG Post en het Protocol Post
Het Protocol Post van het NUV en TPG Post eindigt op 31 december 2005. De tarieven voor de verzending van periodieken vormen een belangrijk onderdeel van de in deze overeenkomst opgenomen afspraken. In de afgelopen periode hebben TPG Post en het NUV gesproken over een mogelijk nieuw protocol voor de periode na 2005. Tijdens deze gesprekken kondigde TPG Post een forse tariefstijging aan voor de jaren 2006 en 2007. Daarnaast heeft TPG Post, met als oogmerk het aanbrengen van transparantie in haar tarievenstructuur, beleidsmaatregelen genomen, die voor uitgevers de drempel verhogen om in aanmerking te kunnen komen voor het periodiekentarief. Vooral uitgevers met titels met een beperkte oplage zullen hiervan de gevolgen ondervinden. Tariefstijgingen tussen de 10 en 15% zijn niet uitgesloten in de komende twee jaar. TPG Post wil door middel van een versoepeling van beleid op andere gebieden uitgevers voordelen geven, om naar eigen zeggen de gevolgen van de tariefverhogingen af te zwakken. Van een substantiële tarievenstijging zal echter sprake blijven. De Distributiecommissie van het NUV heeft geprotesteerd tegen de prijsstijgingen. TPG Post heeft echter aangegeven de verhogingen rechtvaardig te achten, gezien de kwaliteit van haar dienstverlening.

Voor het tot stand komen van een nieuw protocol is noodzakelijk, dat partijen gezamenlijk onderhandelen over onderwerpen als bijlagen, specials, homogeniteit van postbezorging et cetera. Echter, de Distributiecommissie is niet of nauwelijks door TPG Post betrokken bij het vaststellen van het nieuwe beleid, dat inmiddels door TPG Post is aangenomen. Van een overleg tussen twee gelijkwaardige partners is dan ook geen sprake geweest. Naar de mening van de Distributiecommissie is er mede daarom onvoldoende basis voor een nieuw protocol. Ook eerdere conflicten tussen het NUV en TPG Post over de uitleg van het huidige protocol, haar (tamelijk monopolistische) marktbenadering en weinig coöperatieve opstelling, hebben ertoe bijgedragen dat de Distributiecommissie van mening is dat een nieuw protocol niet dient te worden nagestreefd. De Distributiecommissie is wel voorstander van een formeel overeen te komen regulair overleg met TPG Post, waarin ervaringen, standpunten en informatie kunnen worden uitgewisseld, waarover de leden vervolgens kunnen worden geïnformeerd. Hierover wordt op korte termijn met TPG Post gesproken. Het Algemeen Bestuur van het NUV heeft ingestemd met bovenstaand beleid.

Sandd en Selekt Mail
De postmarkt is ingrijpend gewijzigd in een relatief kort tijdbestek. Voor niet te zeer tijdgebonden postverzendingen (bijvoorbeeld maandelijks te verschijnen periodieken) zijn de twee grootste alternatieve postbezorgers, Sandd en Selekt Mail Nederland, uitgegroeid tot geduchte concurrenten van TPG Post, met een scherp geprijsde dienstverlening tegen een redelijk kwaliteitsniveau. De Distributiecommissie onderhandelt momenteel met Sandd en Selekt Mail Nederland over postovereenkomsten. Doel is het afspreken en vastleggen van onder meer tarieven met extra kortingen voor NUV-leden, definities en beleid. Daarmee kan de marktwerking worden gestimuleerd, worden de kleinere NUV-leden zich (in samenhang met een in februari 2006 te organiseren informatieve bijeenkomst van de Groep UVW over dit onderwerp) bewuster van het nieuwe aanbod en kunnen zij profiteren van extra NUV-kortingen. Daarnaast zal de Distributiecommissie naar aanleiding van deze afspraken de leden een objectief en vergelijkend overzicht bieden, opdat de leden een weloverwogen keuze kunnen maken tussen een van de postbezorgers.

Bijeenkomst Distributie
Op vrijdag 17 februari 2006 organiseert de Groep UVW in samenwerking met de Distributiecommissie een bijeenkomst over het onderwerp Postdistributie. De bijeenkomst zal bestaan uit een aantal workshops, dat wordt gepresenteerd door een uitgever en een van de alternatieve postbezorgers Sandd en Selekt Mail Nederland. Op praktijkgerichte wijze zullen de aanwezigen worden ingelicht over de mogelijkheden (maar ook knelpunten) van de zich steeds verder liberaliserende postmarkt. De bijeenkomst is toegankelijk voor leden van de Groepen UVW, GPT en NDP. Op korte termijn zal het programma van de bijeenkomst nader worden bekendgemaakt.