Stadsdeel Zeeburg

Persbericht 24-11-'05: Zeeburg bindt strijd aan met graffiti

Wethouder Openbare Ruimte Jan Hoek heeft op 24 november 2005 het Evangelisch Centrum aan de Borneostraat schoongespoten van graffiti. 'Met deze schoonspuitactie willen we pandeigenaren in Zeeburg stimuleren om graffiti consequent aan te gaan pakken', aldus Hoek.

Stadsdeelwethouder Jan Hoek in actie

Particuliere pandeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het graffitivrij houden van hun eigendom. Het stadsdeel pakt sinds kort graffiti op eigen objecten en panden frequenter aan. Elke twee weken worden deze objecten en panden geïnspecteerd. Als er graffiti op zit, wordt dit direct schoongemaakt. Wanneer er een melding binnenkomt dat ergens racistische of aanstootgevende teksten zijn aangebracht, worden deze binnen 24 uur verwijderd.

'Nieuw is dat particulieren pandeigenaren nu met korting een onderhoudscontract kunnen afsluiten bij hetzelfde bedrijf, Marcella B.V., die voor het stadsdeel de graffiti verwijdert. Ik hoop dat dit aanbod meer pandeigenaren over de streep trekt om mee te doen aan het verwijderen van graffiti', aldus Hoek.

Met de aanpak van op willekeurige locaties aangebrachte graffiti probeert het stadsdeel verloedering tegen te gaan. Tegelijkertijd realiseert Zeeburg zich dat velen van mening zijn dat graffiti een kunstvorm is. Pieces zijn soms ware kunstwerken. Binnenkort worden er daarom twee locaties aangewezen waar graffiti wél is toegestaan: bij de Amsterdamse Brug en bij het skatepark op de kop van het Java-eiland.

Lees meer over de aanpak van graffiti.