Gemeente Ede

nummer 246 / Ede, 25 november 2005

Vijvers en singels in Ede krijgen schoonmaakbeurt

Gemeente Ede en Waterschap Vallei & Eem baggeren de komende maanden een aantal vijvers en singels in Ede. Vorig jaar zijn enkele singels in de wijk Veldhuizen al schoongemaakt. Nu worden de overige vijvers en singels in Veldhuizen en Klaphek gebaggerd. De werkzaamheden duren tot begin april volgend jaar.

Waarom baggeren?
Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een laag bagger. Deze bestaat onder andere uit blad, dode waterplanten en zand. De laag is op sommige plaatsen tot wel 50 centimeter dik. De bagger belemmert de afvoer van het water en bij warm weer kan het water zuurstofloos worden en gaan stinken.
De bagger in Veldhuizen en Klaphek is schoon tot lichtverontreinigd en levert geen gevaar op voor de gezondheid.

Hoe gaat het baggeren in zijn werk?
De bagger wordt met een graafmachine weggeschept, nadat de vijver of singel is leeggepompt. De bagger wordt per vrachtwagen afgevoerd. Aannemersbedrijf Van der Lee voert het werk uit. Het is nu nog niet bekend in welke volgorde de vijvers en singels worden gebaggerd. Omwonenden krijgen van tevoren een brief wanneer de baggerwerkzaamheden bij hun in de buurt worden uitgevoerd.

Natuur
Waar mogelijk worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dat zijn oevers die geleidelijk aflopen en daardoor meer ruimte geven aan verschillende planten en dieren. Ook krijgt een aantal vijvers een diepere plek, zodat vissen daar goed kunnen overwinteren. De beplanting langs de vijvers en singels wordt, waar nodig, gesnoeid. De waterlelies en gele plomp worden tijdelijk in een andere vijver geplaatst en later teruggezet. Daar waar nodig wordt de oeverbeschoeiing vervangen.

Vissen
Voordat de sloot of vijver wordt leeggepompt, vangt een beroepsvisser de vissen weg. In overleg met de plaatselijke visvereniging is besloten om de beschermde vissoorten uit te zetten in de vorig jaar gebaggerde watergangen. De overige vissen gaan naar viswater van de visvereniging elders.
Het waterschap, de gemeente en de visvereniging zullen in overleg met elkaar in het najaar van 2006 vis in de sloten en vijvers uitzetten. Dat kan niet eerder, omdat het natuurlijk evenwicht in het water eerst moet herstellen. Als je eerder vis uitzet, kunnen zij onvoldoende voedsel vinden om te overleven.

Meer informatie
Voor vragen over de baggerwerkzaamheden kunt u contact opnemen met de heer Jan van Noord van het Waterschap, telefoon (033) 43 46 312 of 06 295 642 62. Of u kunt contact opnemen met Martijn van den Berg van de gemeente, telefoon (0318) 68 06 97.
Meer informatie over baggeren vindt u in de folder Schone bodem, helder water. Deze is verkrijgbaar bij stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 en bij wijkbeheer, Luynhorst 6. De folder is ook aan te vragen of te downloaden via de website van het waterschap: www.wve.nl. Ga naar loket en kies voor publicaties & brochures. Bezoek ook eens onze internetsite: www.ede.nl. Kijk bij: Ik wil meer weten over milieu en kies vervolgens Water in Ede.
---