Politie Drenthe

Eenvoudig en snel aangifte doen via internet

Assen 25-11-2005 - Op dinsdag 1 november jl. is de landelijke campagne om Nederlanders te informeren over internetaangifte gestart. Internetaangifte is nu landelijk bij alle politiekorpsen mogelijk via www.politie.nl. Met name in die gevallen waarin de dader niet bekend is. De politie komt hiermee tegemoet aan de behoefte om snel en makkelijk aangifte te doen.

Hierdoor kan de burger zelf een bijdrage leveren aan een veiliger Nederland. Dankzij de aangiftes en meldingen heeft de politie beter en sneller zicht op criminaliteit en kan de politie doelgerichter te werk gaan. Bijvoorbeeld een onderzoek starten en gestolen goederen opsporen. Bovendien bestaat er dan een grotere kans dat de dader (bijvoorbeeld als het om een veelpleger gaat) ook gepakt wordt. Maar de politie kan bijvoorbeeld ook besluiten om meer toezicht te houden in bepaalde wijken. De campagne om internetaangifte onder de aandacht te brengen komt voort uit het Veiligheidsprogramma van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hierin staat hoe de overheid samen met burgers en het bedrijfsleven wil werken aan een veiliger Nederland.

Internetaangifte
Om aangifte via internet te doen, gaat het slachtoffer naar de landelijke aangiftesite van de politie. Het invullen van de aangifte gebeurt aan de hand van zes stappen. Na het invullen van de gegevens kan de aangifte verstuurd worden. De aangever krijgt dan een ontvangstbericht met een weergave van de aangifte en uitgebreide informatie over de procedure. Ook zit er informatie bij over slachtofferhulp. De internetaangifte kan nu geprint worden en bijvoorbeeld worden gebruikt voor de verzekering.Welke aangiftes kunnen via internet?
Een aantal eenvoudige strafbare feiten, zonder geweld, de dader is onbekend en er is ook geen signalement) bijvoorbeeld voor;
* Diefstal uit of vanaf de eigen auto

* Diefstal van een (brom)fiets

* Vernieling van openbaar vervoer/een openbaar gebouw
* Vernieling van een auto of een goed

* Winkeldiefstal

Voor wie?
Men kan aangifte doen voor zichzelf, maar ook namens iemand anders of namens een bedrijf. Diegene moet dan wel gemachtigd zijn. Men kan alleen internetaangifte doen als de persoon twaalf jaar of ouder is.

Wanneer?
Op elk moment van de dag kan men terecht op de site www.politie.nl. Digitaal aangifte doen kost ongeveer dertig minuten tijd. Uiterlijk vijf werkdagen nadat er aangifte is gedaan, is deze verwerkt.

Optimaliseren van het aangifteproces
Overheid en politie zijn continu bezig met het optimaliseren van het aangifteproces. Met de landelijke introductie van internetaangifte wordt het voor de burger gemakkelijker en vooral minder tijdrovend om aangifte te doen. Men hoeft namelijk niet meer in alle gevallen naar het politiebureau en het kan zeven dagen per week op elk willekeurig tijdstip. Persoonlijk aangifte doen op het politiebureau blijft natuurlijk gewoon mogelijk. In 2006 is het bovendien mogelijk om via 0900 8844 in alle politieregios telefonisch aangifte te doen.

Nederland Veilig
In 2004 is de publiekscampagne Nederland Veilig gestart met inspecteur De Cock (Baantjer) en zijn hondje Jack in de hoofdrol. Deze campagne laat zien welke maatregelen de overheid neemt om Nederland veiliger te maken en hoe de burger zelf ook kan bijdragen aan een veiliger leefomgeving. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. De campagne Internetaangifte is een initiatief van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en is in samenwerking met politie en gemeenten tot stand gekomen. De campagne is vanaf 1 november te zien op televisie, via buitenreclame en te horen op de radio.

Kijk voor meer informatie op: www.nederlandveilig.nl