FNV

Besluit Europese ministers over suikermarkt stelt zwaar teleur

Het besluit van de Europese ministerraad over de nieuwe suikermarktordening is een zware teleurstelling voor FNV Bondgenoten. De gegarandeerde suikerprijs gaat met 36 procent omlaag waardoor duizenden banen op het spel komen te staan.
"Dit leidt niet tot marktevenwicht", zegt vakbondsbestuurder Fransien de Jong. "Integendeel. De prijs die de bietentelers, werknemers en armste landen moeten betalen is te hoog."

FNV Bondgenoten lobbyt al een jaar intensief voor een sociaal verantwoorde sanering. Dinsdagochtend overhandigde voorzitter Henk van der Kolk bij grensovergang Hazeldonk nog een koffertje met een petitie en vijftienduizend handtekeningen aan minister Veerman die op weg was naar de vergadering van de Europese landbouwministers in Brussel.

'Als je de enige winstgevende productie weghaalt, blijft er voor boeren weinig over om te produceren', schrijft vakbondsbestuurder De Jong in een opiniestuk dat zaterdag in het Agrarisch Dagblad verschijnt. `Daardoor droogt de aanvoer van suikerbieten naar de fabrieken op zodat ook die hun deuren kunnen sluiten. De toeleverende industrie en de transportsector blijven ook niet buiten schot.'

Volgens berekeningen kan een scherpe daling van de suikerprijs in heel Europa zo'n 150 duizend banen kosten, waarvan 13.450 tot 15.950 in ons land.

Vooruitlopend op de verwachte Brusselse maatregelen zijn al twee van de vijf suikerbietenverwerkende fabrieken - in Puttershoek en Breda - uit productie gehaald. Dat kostte direct meer dan tweehonderd banen. Om de gevolgen op te vangen heeft FNV Bondgenoten sociale plannen met CSM en Suiker Unie afgesloten.

Europees commissaris Mariann Fischer Boel had een prijsdaling van zelfs 39 procent voorgesteld om tegemoet te komen aan een uitspraak van de wereldhandelsorganisatie WTO. Die gaf Brazilië gelijk in zijn klacht over oneerlijke bescherming van Europese suikerboeren. Europa garandeert zijn suikerboeren een prijs die drie keer hoger ligt dan die op de wereldmarkt.

De Jong benadrukt dat juist de armste landen het slachtoffer zijn. "Nu is de kans groot dat juist Brazilië gaat profiteren. Dat land heeft lak aan milieu en arbeidsomstandigheden, maar kan wel eenvoudig toegang krijgen tot de Europese markt. Daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie."

FNV Bondgenoten heeft samen met de boeren en de werkgevers in het Platform Toekomst Suikermarkt, gepleit voor een alternatief, Beter Plan. Dat kreeg in de Tweede Kamer brede steun maar minister Veerman weigerde de voorgestelde warme sanering inzet te maken van het overleg met zijn collega's in Brussel.

Ook het Europees Economische en Sociaal Comité, waarin vakbonden en werkgevers overleggen, heeft voor een geleidelijke en sociaal verantwoorde sanering gepleit. Door geld uit structuurfondsen zouden de werknemers de best mogelijk omscholing moeten krijgen. Bovendien zouden importquota de armste landen tegen de harde prijsconcurrentie moeten beschermen.

"De toegang tot de Europese markt moet afhankelijk zijn van de naleving van een gedragscode op sociale en economische duurzaamheid", vindt ook De Jong.

Het Europees parlement moet zich nog over het besluit van de Europese landbouwministers uitspreken.

Vanaf zaterdag is onder dit bericht het opiniestuk van Fransien de Jong op te halen.