Gemeente Rotterdam

Rotterdamse scholen gaan actiever homo-intolerantie op school bestrijden. Schoolbesturen en directies hebben hierover afgelopen donderdag overleg gehad met wethouder Van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid), en haar beloofd dit probleem nadrukkelijker aan te pakken. In samenwerking met de gemeente bereiden zij een ook bijeenkomst op 17 januari voor. Doel van deze bijeenkomst is afspraken te maken over de aanpak en daaraan gekoppelde doelstellingen vast te leggen.

Besloten is om verder te bekijken hoe de Jeugdmonitor van de GGD - een wetenschappelijk instrument dat de gezondheid van jongeren en kinderen meet - gebruikt kan worden om problemen aan te pakken. Wel blijft de vertrouwelijkheid van individuele gegevens per school op dit moment gehandhaafd.

De wethouders Van den Anker en Geluk hadden de scholen uitgenodigd, om over homo-intolerantie te praten. Uit de laatste Jeugdmonitor blijkt dat dit probleem in Rotterdam groot is. Vooral Turkse en Marokkaanse scholieren, en leerlingen op vmbo-scholen oordelen negatief over homoseksualiteit. Zo zegt 88 procent van de ondervraagde Turkse jongens in de derde klas van het voortgezet onderwijs dat homo's niet tot hun vrienden zouden mogen horen.

De aanwezige schoolbesturen en -directies onderschreven de noodzaak om dit probleem aan te pakken. Zij maken met homobelangenorganisaties en de gemeente een voorstel voor de bijeenkomst op 17 januari. Daar willen zij met de wethouders Geluk (Onderwijs en Integratie) en Van den Anker afspraken maken over bestrijding van het probleem. ,,De scholen moeten dit probleem aanpakken, er is 'no escape''', aldus wethouder Van den Anker.

Het aantal scholen dat donderdag deelnam aan het overleg was nog gering. Gemeente en schoolbesturen hebben afgesproken zich in te spannen om 17 januari zo veel mogelijk Rotterdamse scholen aan tafel te krijgen. De scholen spraken de wens uit om het thema structureel in hun lessen over gedrag en tolerantie te behandelen. Wethouder Van den Anker is tevreden over het gesprek en verheugd over de grote bereidheid die de scholen hebben getoond om het probleem samen met de gemeente aan te pakken.

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Onderwijs en Jeugd_2032482.Rotterdamse scholen _2083471]