PERSBERICHT - 2005-11-25

Oosterburen hebben veel meer te bieden dan voetbal alleen

Duitsland krijgt steeds meer buitenlands bezoek

Nederland voert nog steeds de lijst aan van buitenlandse bezoekers aan Duitsland. Het aantal overnachtingen van Nederlanders bij de oosterburen steeg in 2005 met 4,5 procent tot 4,8 miljoen en die trend zal zich in 2006 voortzetten wanneer 'Oranje' meedoet aan het WK voetbal, dat in twaalf Duitse stadions wordt gespeeld.

Tijdens de Vakantiebeurs 2006 wordt op de Duitse presentatie in hal 9 van de Jaarbeurs Utrecht speciaal aandacht besteed aan het WK en alles wat daar omheen wordt georganiseerd.

WK-steden
De Duitse steden die tussen 9 juni en 9 juli, wanneer het voetbalspektakel losbarst, op supporters kunnen rekenen zijn Berlijn, Dortmund, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Kaiserslautern, Keulen, Leipzig, München, Neurenberg en Stuttgart.

Niet allemaal even dichtbij gelegen maar genoegzaam bekend bij de Hollandse vakantiegangers. De organisatie van het WK heeft maatregelen voorbereid voor de veiligheid, maar ook voor alternatief vakantieplezier. Hoeveel Nederlanders vooraf naar die steden zullen afreizen of na de wedstrijden nog wat langer blijven is erg onzeker en zal ook deels afhangen van de resultaten van het Nederlands elftal.

Berlijn
Maar gastland Duitsland heeft veel meer te bieden dan voetbal alleen om vakantiegangers te amuseren. Eifel en Sauerland bijvoorbeeld worden goed bezocht, met fietsen en wandelen als de meest geliefde activiteiten. De populariteit van de hoofdstad Berlijn neemt ook alsmaar toe. Alleen al in de eerste zeven maanden van 2005 jaar groeide het aantal overnachtingen in deze stad met 16,4 procent tot 2,7 miljoen, oftewel tien procent van alle overnachtingen in heel Duitsland.

Familietours en Oranjeroute
Op de Vakantiebeurs is speciale aandacht voor familietours in Duitsland en voor de populaire Oranjeroute. Tips voor leuke familievakanties zijn gebundeld in een op de beurs verkrijgbare uitvouwbare kaart van het Duitse Verkeersbureau. Deze bevat veertig interessante reisdoelen tussen de Noordzee en de Beierse Alpen, zoals themaparken, leuke steden, waterattracties en bijzondere natuurgebieden. De informatie is niet alleen interessant voor de traditionele gezinnen, maar ook voor grootouders en kleinkinderen, eenoudergezinnen, etc.
Juliana von Stolberg
De Oranjeroute is een uitgestippeld pad langs steden en plaatsen die een binding hebben met het huis van Oranje. Onlangs is een nieuwe brochure over Juliana von Stolberg uitgegeven in verband met het feestjaar 2006. Juliana von Stolberg, de moeder van Willem van Oranje, werd vijfhonderd jaar geleden, in februari 1506, geboren in de stad Stolberg. De eerste exemplaren van de brochure worden op Vakantiebeurs uitgereikt.

Steeds meer in trek
Behalve bij de Nederlanders is Duitsland ook steeds meer in trek bij toeristen uit de vroegere Oostbloklanden, uit zuidoost Europa en de zuidwestelijke Europese landen. Ook Amerika droeg bij aan het recordaantal van 27 miljoen buitenlandse overnachtingen, een groei met 5,3 procent. De sterkste groei kwam uit de Arabische Golfstaten (plus 26 procent) en China (plus 6,6 procent).

Vakantiebeurs
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2006 zijn woensdag 11 tot en met zondag 15 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 13 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 (0,13 per minuut).

Noot voor de redactie (