Waterschap Noorderzijlvest


Opening gemaal en sluis Schaphalsterzijl
25-11-2005

Vrijdag 25 november 2005 opent de heer J.G.M. Alders, Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen, gemaal en schutsluis Schaphalsterzijl. De heer Alders vaart per boot de sluis open en gaat vervolgens aan land om het gemaal te openen. Het nieuwe gemaal van het waterschap Noorderzijlvest compenseert de gevolgen van de bodemdaling door aardgaswinning. Schaphalsterzijl ligt ten westen van Winsum in de provincie Groningen.

Bouw gemaalcomplex
De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het gemaal en de schutsluis zijn in 2002 begonnen. Na stagnatie is in september 2003 gestart met de bouw, die nu is afgerond.
In het gemaal zijn 3 open schroefpompen geplaatst, elk met een capaciteit van 235 m3/min. Deze pompen het water uit het Winsumerdiep door 3 uitstroomkokers om de sluis heen, richting Reitdiep. De schutkolk van de sluis heeft een lengte van 50 meter en is 6 meter breed.

luchtfoto schaphalsterzijl

luchtfoto Schaphalsterzijl van H. Breedland, Groningen

Oude sluis
Het monumentale sluizencomplex van de drie sluizen, de Schaphalsterzijl, de Winsumerzijl en de Nieuwe Sluis, is tegelijkertijd met de bouw van het gemaal gerestaureerd. Het heeft een nieuwe functie gekregen als bovenhoofd van de schutsluis.

Extra voorzieningen
Bij het gemaal is een vispassage aangelegd om de vistrek van bijvoorbeeld de paling mogelijk te maken. Bij vorst kan de batloopdeur naast de sluis open, waardoor schaatsers slechts over een kleine drempel hoeven te stappen om hun tocht te vervolgen. Kanovaarders kunnen de schutsluis snel passeren door de aangelegde kanopassage te gebruiken.

Recreatie
Schaphalsterzijl is een van de mooiste punten aan het Reitdiep en wordt veel bezocht door fietsers, wandelaars en varenden. Voor deze bezoekers is bij de sluis een picknickplaats aangelegd met informatieborden over de sluis en het Reitdiep. Bij het gemaal staan een bank van opgegraven hout uit ca. 1550 en informatieborden over het gemaal en de bodemdaling.

Bodemdaling
Gemaal Schaphalsterzijl is nodig om de gevolgen van de bodemdaling door aardgaswinning op te heffen. Door de bodemdaling stijgt het waterpeil ten opzichte van het omringende land met gevolgen voor landbouw, scheepvaart en veiligheid. Waar de bodem is gedaald, verlaagt het waterschap het waterpeil door op de juiste plek een gemaal met schutsluis te bouwen, een zogenaamde peilscheiding. De verlaging van het waterpeil benadert de daling van de bodem door de aardgaswinning.

Schillenplan
Iedere vijf jaar publiceert de Commissie Bodemdaling nieuwe cijfers voor de verwachting van de bodemdaling door aardgaswinning op de lange termijn. Na de verwachting in 1990 hebben de provincie Groningen en de waterschappen gekeken wat de gevolgen zijn voor het waterbeheer in Noord-West Groningen eveneens op lange termijn. Daaruit kwam naar voren dat de beste oplossing was het water te blijven afvoeren naar het westen en het waterpeil in twee trappen van ongeveer 20 cm te verlagen. Het gemaal Den Deel vormt de eerste schil of trap. De gemalen Stad en Lande (Groningen), Tilburg (Winsum), Schaphalsterzijl (Winsum) en het geplande gemaal Abelstok (Mensingeweer) zullen samen de tweede trap of schil vormen.

Kosten
De totale kosten van de bouw van het gemaal met schutsluis bedragen ruim 9 miljoen Euro. Het waterschap Noorderzijlvest claimt deze kosten bij de Commissie Bodemdaling. Deze beoordeelt of de kosten worden vergoed door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als veroorzaker van de bodemdaling door aardgaswinning.