Protestantse Kerk in Nederland


Website Heidelbergse Catechismus

(25-11-2005)

hc.bmp Vanaf 25 november 2005 is er een website over de Heidelbergse Catechismus.
De website kwam tot stand op initiatief van prof. dr. W. Verboom, bijzonder hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk aan de faculteit Godgeleerdheid te Leiden.

De URL van de site is:
www.heidelbergsecatechismus.nl, www.heidelbergcatechism.com of www.heidelbergerkatechismus.de

Het doel van de website is de belangstelling te stimuleren voor de Heidelbergse Catechismus (1563) als belangrijk leerboek en confessioneel geschrift binnen het wereldwijde Gereformeerd Protestantisme. Daarbij gaat het zowel om wetenschappelijke bestudering, als om een niet specifiek wetenschappelijke interesse.

Deze tweezijdigheid wordt tot uitdrukking gebracht in het gegeven dat de website zowel een wetenschappelijke als een kerkelijke toespitsing bevat. De website is tweetalig: Nederlands en Engels.

De bezoeker van de website kan allerlei vormen van informatie vinden: de oorspronkelijke tekst van de Heidelbergse Catechismus (HC), de geschiedenis, uitgaven en verklaringen van de HC door de eeuwen heen. Ook publicaties over de HC, die weer uitgesplitst zijn naar onderwerp. Daarnaast kan men kennisnemen van catechesemethoden over de HC. Verder vindt men op de pagina Recente Bijdragen nieuwe lezingen en artikelen. Op deze pagina zullen in de toekomst diverse teksten van publicaties te vinden zijn. Tevens is er een pagina, waarop men Nieuws over de HC aantreft, zoals het verschijnen van een boek of het houden van studiebijeenkomsten.

Een bijzonderheid vormt de rubriek Ideeën voor de preek. Hier kan men voorbeelden, illustraties e.d. vinden, die men kan gebruiken voor de catechismuspreek, c.q. catechese. Ten slotte kan de bezoeker op enkele paginas ook zelf suggesties e.d. aanreiken en vragen stellen, die door de beheerder worden beoordeeld en indien passend binnen de formule van de website verwerkt.