Gemeente Hellendoorn


Nota
Voor burgemeester en wethouders
Nummer: nr. 05.11083 Datum vergadering:

Onderwerp: Nota lokale heffingen

Advies:
Het college neemt kennis van de in de nota weergegeven stand van zaken rond de gemeentelijke belastingen en gaat deze nota (na inschakeling van de commissie ABZM) aanbieden aan de raad.

Besluit B en W:

Aanleiding:
Op grond van artikel 15 van de "Financiële verordening van de gemeente Hellendoorn" moet het college elke raadsperiode een "nota lokale heffingen" aan de raad aanbieden. Vanwege alle onzekerheden rond wet- en regelgeving is deze nota meerdere malen in de tijd opgeschoven. Die onzekerheid betrof met name de afschaffing van het gebruikersdeel onroerende-zaakbelastingen (OZB) voor woningen. Thans is er meer duidelijkheid gekomen bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Er is kamerbreed een meerderheid voor afschaffing per 1 januari 2006. De noodzaak om deze nota verder op te schuiven vervalt dus.

Doelstelling:
Het doel van deze nota is het weergeven van de stand van zaken rond de gemeentelijke belastingen. De nota bevat daarom geen aanbevelingen. De verplichte onderwerpen die in artikel 15 van de "Financiële verordening van de gemeente Hellendoorn" worden genoemd en die in deze nota aan bod komen zijn:
· de samenstelling van het pakket aan gemeentelijke belastingen;
· de kostendekkendheid van de heffingen;
· het tarievenbeleid.

· de druk van de lokale belastingen (OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht);
· de verdeling van de belastingdruk;
· het kwijtscheldingsbeleid;
Hoewel artikel 15 het onderwerp niet noemt is in deze nota ook aandacht geschonken aan het onderwerp invordering. Tevens is in deze nota de "verkenning van het Hellendoorns belastinggebied" verwerkt die recentelijk is gebruikt bij de discussie over de begroting 2006.

Oplossing:
Bijlage 1: nota lokale heffingen
Bijlage 2: plannen uit Den Haag c.a.
Bijlage 3: artikel uit Twentse Courant Tubantia van 12 oktober j.l. Bijlage 4: statistische informatie uit de belastingadministratie

Effecten:
Door het aanbieden van deze nota wordt gehoor gegeven aan het gesteld in artikel 15 van de "Financiële verordening van de gemeente Hellendoorn".

Planning:
Na behandeling in het college, wordt deze nota ter kennisgeving aan de raadscommissie ABZM en aan de raad voorgelegd.

= 2 =

Financiële consequenties:
n.v.t.

Personele consequenties:
n.v.t.

Juridische consequenties:
n.v.t.

Informatisering / Automatisering:
n.v.t.

Communicatie:
n.v.t.

Overige consequenties:
n.v.t.