Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wijziging Regeling vervoersverbod bijen Zevenhuizen 2005 - 25 november 2005 - 14.00 uur (vervoersverbod bijen Wildervank)

25 november 2005 - In Wildervank is onder bijen een uitbraak van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Om verdere verspreiding van deze voor bijen besmettelijke ziekte te voorkomen, is een vervoersverbod voor bijen vastgesteld.

· · Zie de regeling (zie onderaan)
· · Zie ook dossier 'Amerikaans vuilbroed' (zie onderaan)

MINISTERIE VAN LANDBOUW,
NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit van 25 november2005, TRCJZ/2005/3573, houdende wijziging van de Regeling vervoersverbod bijen Zevenhuizen 2005 (vervoersverbod bijen Wildervank)
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, Gelet op de artikelen, 30, eerste lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren; BESLUIT:
Artikel I
De Regeling vervoersverbod bijen Zevenhuizen 20051 wordt als volgt gewijzigd: A
Er wordt na artikel 1 een artikel ingevoegd luidende: Artikel 1a
Het is verboden bijen te vervoeren binnen en vanuit het gebied dat als volgt wordt begrensd:

1. Vanaf de kruising van de Kielsterachterweg (N385) (Hoogezand) en de Wildervanksterweg, de Wildervanksterweg volgend in oostelijke richting overgaand in de Woortmanslaan tot aan de Nijverheidsstraat.

2. De Nijverheidsstraat volgend in noordelijke richting overgaand in de Boven Oosterdiep tot aan de Van Stolbergweg.

3. De Van Stolbergweg volgend in noordoostelijke richting tot aan de Geert Veenhuizenweg.

4. De Geert Veenhuizenweg volgend in oostelijke richting tot aan de Adriaan Tripweg.
5. De Adriaan Tripweg volgend in zuidelijke richting tot aan de Phoenixweg.
6. De Phoenixweg volgend in oostelijke richting overgaand in de Ommelanderwijk, overgaand in de Doorsneeweg tot aan de J.R. Stuutstraat.
1 Stcrt. 2005, 210

7. De J.R. Stuutstraat volgend in zuidelijke richting overgaand in de Molenstraat, overgaand in de Tilstraat, overgaand in de H.B. Hulsmanstraat overgaand in de Pekelderstraat tot aan de Scheepswerfstraat.

8. De Scheepswerfstraat in noordwestelijke richting tot aan de Zwarteweg.
9. De Zwarteweg volgend in westelijke richting tot aan de Nieuwediep.
10. De Nieuwediep volgend in westnoordelijke richting tot aan de Langestraat.
11. De Langestraat volgend in westzuidelijke richting tot aan de Streek.
12. De Streek volgend in noordelijke richting tot aan de Veenakkers.
13. De Veenakkers volgend in noordelijke richting overgaand in de De Hilte, overgaand in de Dorpsstraat tot aan de Menweg.

14. De Menweg volgend in noordoostelijke richting tot aan de Semsstraat.
15. De Semsstraat volgend in westnoordelijke richting tot aan de verbindingsweg met de Kielsterachterweg.

16. De Kielsterachterweg volgend in westnoordelijke richting tot aan de Wildervanksterweg.
B
In artikel 2 wordt "Regeling vervoersverbod bijen Zevenhuizen 2005" vervangen door: Regeling vervoersverbod bijen Zevenhuizen en Wildervank 2005. Artikel III
Deze regeling wordt bekendgemaakt aan de media en treedt op 25 november 2005 om
14.00 uur in werking.
Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,
voor deze:
DE DIRECTEUR-GENERAAL,
mr. R.M. Bergkamp
Toelichting voor de Staatscourant
In Wildervank is onder bijen een uitbraak van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Teneinde verdere verspreiding van deze voor bijen besmettelijke ziekte te voorkomen, is met de onderhavige regeling een vervoersverbod voor bijen binnen en vanuit het in de regeling omschreven gebied vastgesteld.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,
voor deze:
DE DIRECTEUR-GENERAAL,
mr. R.M. Bergkamp

Amerikaans vuilbroed
Uitbraken
In Zevenhuizen (Zuid-Holland) is eind oktober 2005 vuilbroed geconstateerd. Om verdere verspreiding te voorkomen is een vervoersverbod ingesteld. Deze regeling is te vinden in de rechterkolom op deze pagina. De vervoersverboden Reeuwijk (Zuid-Holland)en Wijlre (Zuid-Limburg) zijn inmiddels opgeheven. De ziekte
Amerikaans vuilbroed (AVB) is een ziekte van het broed van bijen. Het wordt veroorzaakt door een staafvormige sporenvormende bacterie, de Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer resistent tegen hitte en uitdroging. Infectie van het broed vindt plaats door opname van sporen. De sporen van de bacterie worden door het poetsgedrag van de bijen en daarna tijdens het voeden van de larven overgebracht. Na het opnemen van met sporen besmet voedsel, vindt ontkieming plaats in de middendarm van de larve. Na het verzegelen van het broed vermeerderen de bacteriën zich explosief en tasten de larve, die inmiddels verpopt is, verder aan. Het totale popweefsel wordt door de bacteriën verbruikt. De pop wordt eerst lichtbruin, dan donkerbruin en sterft. De ziekte wordt in het volk verspreid door de voedsterbijen. Besmetting van een bijenvolk kan gebeuren door:
· het voeren van besmette honing;
· het voeren van besmet stuifmeel;
· de invoer van koninginnen met begeleidende bijen; · vervliegen, zwermen, wasmot, stuifmeelmijt en kleding en materiaal van de imker; · het aanschaffen van gebruikte bijenwoningen en materiaal. Klinische verschijnselen
De ziekte is te herkennen aan de volgende klinische verschijnselen: · onregelmatig broednest;
· veel open cellen tussen het gesloten broed; · ingezonken celdeksels bij het gesloten broed; · openingen in een aantal celdeksels;
· gronderige leemachtige geur.
Cellen met een ingezonken deksel kunnen onderzocht worden door het dekseltje met een lucifer door te prikken. Bij Amerikaans vuilbroed is de inhoud geelbruin en dradentrekkend. Aangifteplicht
Op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren is een bijenhouder verplicht te melden dat zijn volk(en) verschijnselen vertonen van Amerikaans vuilbroed. Dat moet gebeuren bij het landelijk LNV dierziektenummer: 045-5463188 (24 uur per dag bereikbaar). Bestrijdingsplicht
Voor Amerikaans vuilbroed bestaat geen Europese bestrijdingsplicht. Wel is de handelsrichtlijn (Richtlijn nr. 92/65) van kracht die eisen stelt aan het verzenden van bijen voor de handel tussen verschillende lidstaten. Overeenkomstig het kabinetsbeleid beperkt de overheid zich tot haar kerntaken. Per 1 maart 2005 heeft de overheid de financiering van de bestrijding gestopt. De verschillende organisatie van de betrokken sector en de Tweede Kamer zijn hierover ingelicht. Meer informatie is te vinden in het persbericht 'Ministerie stopt met bestrijden Amerikaans Vuilbroed' en in de Kamerbrieven 'Bestrijden van Amerikaans Vuilbroed bij bijen'. Het persbericht en de brieven staan in de rechterkolom onder 'Publicaties'. Zie ook: www.main.org/cahbs/foul.htm (Engelstalige informatie over Amerikaans vuilbroed).