Gemeente Putten

Gemeente Putten sluit als eerste gemeente binnen de Regio Noord Veluwe aan bij DigiD (25-11-2005)

---

Putten, 25 november 2005

Sinds 18 november 2005 is het mogelijk om bij de gemeente Putten een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) aan te vragen via de gemeentelijke website: www.putten.nl.

Een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie is o.a. nodig bij onderwijszaken (inschrijven voor een opleiding of examen), bij huwelijksaangifte, echtscheiding of het afleggen van een rijexamen. Het is belangrijk dat de aanvrager altijd aangeeft voor welk doel of welke instantie het uittreksel nodig is, omdat afhankelijk daarvan de juiste gegevens op het uittreksel worden vermeld. Het uittreksel vermeldt in ieder geval de volledige geslachts- en voorna(a)m(en), geboortedatum en -plaats, het huidige adres en de datum van afgifte.

Voor het digitaal aanvragen van een uittreksel uit het GBA is het wel noodzakelijk dat de aanvrager eerst een gebruikersnaam en wachtwoord aanvraagt via DigiD (spreek uit: Diegiedee). DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet de identiteit van de aanvrager kan verifiëren. Met één gebruikersnaam en wachtwoord kan de aanvrager terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen.

Het aanmelden voor DigiD kan via een link op de gemeentelijke website, die naar de beveiligde site van DigiD gaat. Deze site is beveiligd (herkenbaar aan https), omdat het gaat om het registeren van persoonlijke gegevens.

Ook het aanvragen van het uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) via het digitale loket gaat via een beveiligde site. Met de bij DigiD verkregen DigiD-gebruikersnaam met bijbehorend wachtwoord kan het uittreksel worden aangevraagd. De aanvrager ontvangt via e-mail een bevestiging van de aanvraag met het aanvraagnummer. Het uittreksel wordt doorgaans binnen drie werkdagen per post thuisbezorgd. Betaling vindt plaats via de meegestuurde acceptgirokaart.

Uiteraard blijft het ook mogelijk om een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) bij de afdeling Burgerij aan te vragen (tijdens de openingsuren).