Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 25 november 2005

Uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Verzelfstandiging Openbaar Onderwijs De Baarsjes

Het huidige bestuur van het openbaar onderwijs in De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Westerpark wordt gevormd door de dagelijkse besturen van deze stadsdelen. Het openbaar onderwijs van deze vier stadsdelen kent in totaal 17 scholen, waarvan één school voor speciaal basisonderwijs. In totaal zijn er bijna 4400 leerlingen met meer dan 500 personeelsleden. In de afgelopen periode is een nauwe samenwerking ontstaan tussen de vier openbare schoolbesturen, die in 2001 leidde tot een formele samenwerkingsovereenkomst. Momenteel wordt een bestuurlijke verzelfstandiging voorbereid. Voordelen hiervoor zijn: verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, profilering van het openbaar onderwijs, een professionele , slagvaardige en financieel onafhankelijke organisatie, geen dubbele petten meer. Verder worden door deze bestuurlijke schaalvergroting financiële risico's verkleind en het vermogen om gezamenlijk beleid te voeren versterkt. Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes stelt de raad voor op 20 december in te stemmen met deze bestuurlijke verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in de vier genoemde stadsdelen.

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Dagelijks Bestuur wil een levendiger Mercatorplein

Als het aan het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes ligt, krijgt het Mercatorplein een grondige facelift. In een voorstel aan de stadsdeelraad legt het bestuur vier varianten voor het opknappen van het Mercatorplein. In de meest eenvoudige variant wordt alleen het achterstallig onderhoud aangepakt en krijgt het plein weer dezelfde kwaliteit als bij de oplevering in 1998. Het Dagelijks Bestuur stelt de deelraad echter voor om te kiezen voor de vierde en meest uitgebreide variant. Hierbij wordt de Oostwand van het plein, die bij de vorige renovatie niet is meegenomen, grondig aangepakt waardoor alle wanden van het plein weer één geheel gaan vormen. Een deel van de bedrijfsruimten in de Oostwand wordt aangepast en geschikt gemaakt voor nieuwe horecafuncties. Hiervoor stelt het stadsdeel ¤ 350.000 ter beschikking. Ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en beter afgestemd op het gebruik, waarbij meer ruimte ontstaat voor terrassen en groen. De nieuwe inrichting moet vooral de functie van ontmoetingsplek versterken. Verder adviseert het Dagelijks Bestuur negatief over een verplaatsing van de Vespuccimarkt naar het Mercatorplein, waardoor de open ruimte voor evenementen behouden blijft. In mei wordt een nadere uitwerking van de plannen voor het Mercatorplein gepresenteerd waarbij ook gekeken wordt naar de volgende fase. Daarbij worden ook de hoofdlijnen uitgezet voor het verbeteren van de Jan Evertsenstraat. Op 29 november besluit de stadsdeelraad over de toekomst van het Mercatorplein.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Milieuprogramma 2006 richt zich op verbetering luchtkwaliteit De Baarsjes wil in het Milieuprogramma 2006 het accent leggen op de verbetering van de luchtkwaliteit. Naast het door de centrale stad opgestelde Actieplan Luchtkwaliteit wil het Dagelijks Bestuur ook op lokaal niveau een bijdrage leveren. Hiervoor worden o.a. roetfilters aangebracht bij het wagenpark en gaan de chauffeurs een cursus 'het nieuwe rijden' volgen. Dit jaar is ter verbetering van de milieuprestatie al begonnen met een Milieu- efficiencyscan van het wagenpark. Ook wil het DB laten onderzoeken of 'vuile' vrachtwagens uit het stadsdeel kunnen worden geweerd. Verder wil het DB dat 'milieu' een vaste plaats krijgt binnen de werkprogramma's van alle afdelingen binnen het stadsdeel. Leidinggevenden moeten aangeven welke acties zij gaan uitvoeren om de milieudruk vanuit hun taakveld te minimaliseren.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Vaststelling subsidieplafond vrijwilligersorganisaties

Het Dagelijks Bestuur stelt de raad voor om voor de diverse subsidiebudgetten aan te geven wat de maximale hoogte en bedragen zijn van de verschillende subsidievormen.

De voorstellen zijn:


- structureel budget vrijwilligersorganisaties/¤ 75.000 euro


* ¤ 35.000 organisatiesubsidies/max ¤ 1.500 euro bij minimaal 4 activiteiten/¤ 750 euro bij 2 a 3 activiteiten


* ¤ 35.000 projectsubsidies/max. ¤ 500 euro


* ¤ 5.000 faciliteren vrijwilligersorganisaties


- budget waarderingssubsidie vrijwilligersorganisaties/¤ 2.600 euro


- extra budget vrijwilligersorganisaties/¤ 75.000 euro


* ¤ 30.000 koplopers stimulering/max. ¤ 10.000 per organisatie


* ¤ 45.000 organiseren programmatische activiteiten/manifestatie-¤ 4. 000 per organisatie/activiteit

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Maatwerk Jeugdgezondheidszorg in 2006 en 2007 voor alle stadsdelen

Het Dagelijks bestuur legt de notitie 'invulling maatwerk jeugdgezondheidszorg per 1 januari 2006' voor aan de stadsdeelraad om daar op 6 december a.s. mee in te stemmen. Deze notitie is mede tot stand gekomen in samenwerking tussen de Amsterdamse stadsdelen. De kern van de notitie is een geheel gelijk maatwerk voor alle kinderen in Amsterdam van 0 tot 19 jaar en hun ouders. Op die manier ontstaat er een integrale Jeugdgezondheidszorg. Wel kan de maat van de producten per stadsdeel verschillen. In de keuze voor maatwerk wordt nadruk gelegd op de netwerken op stadsdeelniveau rond de OuderKindCentra en rond het onderwijs. De ambitie is een relatie te leggen tussen beleidsontwikkeling, prioriteiten en gesignaleerde problemen op het gebied van de volksgezondheidszorg. Deze notitie sluit ook aan bij de nota 'gezond leven in gezond Amsterdam'. Het huidige maatwerkdeel geldt tot 2008; in 2007 wordt het maatwerkdeel voor de periode 2008-2011 vastgesteld.

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Technische wijziging verordening subsidieverstrekking uit budget vrijwilligersorganisaties

De huidige verordening bevat nog een artikel dat verwijst naar een oudere algemene subsidieverordening, speciaal voor welzijnsorganisaties. Het Dagelijks Bestuur stelt de raad voor deze oude verwijzing te wijzigen in een verwijzing naar de nieuwe algemene subsidieverordening stadsdeel De Baarsjes.

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Benoeming leden en plv leden hoofdstembureau en centraal stembureau

Het Dagelijks Bestuur heeft voor een periode van 4 jaar de voorzitter van het stadsdeel benoemd tot voorzitter van het Hoofdstembureau De Baarsjes; ook zijn 4 leden en 3 plaatsvervangende leden van het Hoofdstembureau benoemd.

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Mededeling

Aantal bezwaarschriften zegt niets over functioneren van PCH

In de afgelopen weken is onduidelijkheid ontstaan over het aantal bezwaarschriften op naheffingsaanslagen die stadsdeel De Baarsjes van Parkeer Combinatie Holland (PCH) ontving. Op de circa 25.000 naheffingsaanslagen ontving het stadsdeel vorig jaar 2.969 bezwaarschriften.

Bijna 12% bezwaarschriften lijkt veel, vooral als je bedenkt dat niet iedereen de moeite neemt bezwaar te maken. Een groot deel van de bezwaarschriften bleek echter ongegrond te zijn (32 %) of te zijn ingediend door leasemaatschappijen of autoverhuurders (26%). In dit laatste geval kreeg de bestuurder van het betreffende voertuig alsnog zelf een naheffingsaanslag. De overige 1.236 bezwaarschriften (42%) werden gegrond verklaard. Van die 1.236 kon in 60% van de gevallen er alsnog een kaartje of vergunning worden overlegd waarbij aannemelijk kon worden gemaakt dat het betreffende bewijsmateriaal ook in de auto aanwezig was. Hierbij ging het meestal om kaartjes en vergunningen die voor de controleurs niet goed of helemaal niet zichtbaar waren, doordat ze verkeerdom lagen of waren weggewaaid. Een ander opvallend gegeven zijn de 63 auto's (5%) die gestolen bleken te zijn of waarvan de kentekenplaten gestolen waren. In slechts 22 gevallen bleek het daadwerkelijk om een fout van PCH te gaan.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Herhaalde oproep

Gehandicaptenoverleg De Baarsjes i.o.

Alle lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, ouders of begeleiders, chronisch zieken en mensen met een psychische stoornis, ongeacht leeftijd, geslacht of herkomst zijn welkom op de eerste vergadering van te op te richten Gehandicaptenoverleg De Baarsjes. De vergadering vindt plaats op woensdag 7 december van 14.00 tot 16.00 uur, Mercatorplein 49. Volgende vergaderingen vinden plaats op de eerste woensdagmiddag van de maand.

Uitnodiging

Derde ronde buurtoverleggen: parkeerruimte of groen?
* Chassébuurt: donderdag 15 december om 19.30 uur in buurthuis Chassé, Chasséstraat 91 Drie keer per jaar spreken bewoners en stadsdeelwethouders elkaar tijdens het buurtoverleg. Op de agenda staan alle mogelijke onderwerpen die de buurt leefbaarder kunnen maken.

Uitnodiging

Het MAJO Zaalvoetbaltoernooi op 4 december in Sporthallen Zuid/Buitenveldert

Marokkaanse en Joodse zaalvoetbalteams zullen op zondag 4 december strijden om de MAJO beker. Vorig jaar werd dit evenement succesvol gespeeld op het Balboaplein in Amsterdam West.

Er wordt een dubbeldekkerbus besteld om alle spelers uit de Baarsjes naar de sporthallen te vervoeren. Er zijn drie categorieën: Jongeren, Veteranen en VROUWEN.

Zowel Joodse als Marokkaanse ( uit de Baarsjes ) teams kunnen zich melden bij de organisatoren.

Er wordt gezorgd voor kosher / halal eten, een warme sportzaal, muziek en Toneelgroep REZPEKT ( voorstelling over respect, grenzen en keuzes maken). Organisatoren zijn: Haboniem, CIDI, La Rainbow, Zuidpool, Sjoel West, Ambulant Jongerenteam Baarsjes, Chebba MeidenLounge Baarsjes.

Contact: David van Wesel : vanwesel@yahoo.com 020.6737367 Erwin Brugmans: erwin5761@yahoo.com 020.6835073 Nejma el Maach: nejma.el.maach@sjadam.nl 06.42155714 Rachid el Barkani: rbarkani@hotmail.com 06.16788121 Mustapha Makhlouf : makhlouf@uwnet.nl 06.16788606 Steve Redan : redan_steven@hotmail.com 06.16786987

Agenda


* 25 november 17 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, afsluiting preview expositie Transformare van beeldend kunstenaar Peter Sinnige. Info: www.arpsgallery.com


* 26 november 21 uur in Illuseum, Witte de Withstraat 120, Cat Eye Film Club met de film 'Tales from the Gimli hospital' uit 1988 van Guy Maddin. Reserveren: iLLUSEUM@gmail.com entree ¤5


* 27 november v.a. 15 uur in Illuseum, Witte de Withstraat 120: start expositie 'De Souveniers' met werk van Eduard Claassen, Peter Engblom, Grace de la Luna, Sir Dark Green & Catgirl en Alexander van der Woel.


* 28 november 19-21.30 avondschouw. Buurtbewoners, politici en deskundigen lopen met wethouder Arco Verburg ter inspectie langs locaties waar reparatie nodig is.


* 30 november 17 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, lezing over capoeira-project in Brazilië van fotograaf Robert Rizzo. t/m 2-12 wintersale: al het studiowerk wordt opgeruimd. Info: www.arpsgallery.com.


* 3 december 13-16 uur Sinterklaas en Pieten op het Mercatorplein. Spelletjes, goochelen, met Piet van de sleebaan en met Bert en Ernie op de foto. Informatie: 412 4906, www.beheermercator.org .


* 4 december Marokkaans/Joods zaalvoetbaltoernooi, sporthallen Zuid, Buitenveldert


* 5 december 08.30 uur spectaculaire St. Nicolaasbijeenkomst Joop Westerweelschool, Balboaplein, info: directeur Dick Haanraadts 020-6125539


* 10 december 17 uur, feestelijke opening galerie-atelier Akooka, Witte de Withstraat 22A, met werk van kunstenares Akooka en presentatie van Akooka Works: workshops en cursussen voor kinderen en volwassenen. Informatie tel. 778 6655, www.akooka.nl .


* 11 december 14 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, kinderen in De Baarsjes schilderen met 'expansionist painter' Molly Ackerman. Info: www.arpsgallery.com.


* 15 december 19.30 uur Buurtoverleg Chassébuurt, 19.30 uur in buurthuis Chassé, Chasséstraat 91


* 15 december 16.00 uur Afscheid stadsdeelsecretaris Hepko Wink, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 18 december 17 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, opening expositie fotograaf Els Botman, cocktails met de shaker-boys. Info: www.arpsgallery.com.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892 512 / 06- 123 79 510 (i.v.m. afwezigheid Joke Padmos; zij is met vakantie)