Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT

LSVb en ISO komen op voor rechten studente Wit-Rusland

Utrecht, 25 november 2005 - Op 12 november jl. werd de Wit-Russische studente Taciana Khoma verkozen in het bestuur van de Europese studentenvakbond ESIB. Gisteren kreeg zij te horen niet langer te mogen studeren aan haar universiteit, de Belarus State Economic University (BSUE). LSVb en ISO zijn zeer bezorgd over deze ontwikkeling, omdat ze direct in strijd is met artikel 19 en 20 van de universele verklaring van de rechten van de mens. "Het is onacceptabel dat iemand gestraft wordt voor zoiets belangrijks als studentenvertegenwoordiging", aldus LSVb en ISO. Zij vermoeden dat er politieke reden ten grondslag liggen aan het besluit.

Taciana Khoma heeft tot nu toe uitstekende resultaten behaald, en zou in Nederland tot een van de modelstudenten behoren. De beslissing om haar de toegang tot de colleges te weigeren kwam direct na haar verkiezing als bestuurslid van ESIB. De universiteit baseert haar besluit op een regeling dat alle studenten kenbaar zouden moeten maken dat ze naar het buitenland gaan, hetgeen mevrouw Khoma niet had gedaan. De betreffende regeling is pas over twee maanden van kracht, zij was hier dus nog niet toe verplicht en is dus niet in overtreding. Er is echter een sterk vermoeden dat haar functie als studentenvertegenwoordiger voor de autoriteiten aanleiding is geweest om haar uit te sluiten van onderwijs.

De situatie in Wit-Rusland is al tijden zorgwekkend. De afgelopen jaren zijn actieve studenten al vaker doelwit geworden van intimidaties door politie en overheid. Dit voorval is de zoveelste in een reeks van grove schendingen van de rechten van de mens. LSVb en ISO hebben daarom vandaag aangedrongen bij de ministeries van OC&W en Buitenlandse zaken, alsmede Tweede Kamerleden en de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten om per direct actie te ondernemen, en hun afkeer tegen het besluit kenbaar te maken.

ESIB - The National Unions of Students in Europe is de overkoepelende organisatie van studentenvertegenwoordigers uit heel Europa, met 44 leden uit 34 landen. Het doel van ESIB is om op te komen voor de onderwijskundige, sociale, economische en culturele belangen van studenten op Europees niveau. Zij doet dit door contacten te onderhouden met allerlei organisaties, met in het bijzonder de Europese Unie, de Raad van Europa en UNESCO.

NOOT,