FNV

Staking leidt tot mandaat voor directie Nova Innovene

De directie van chemiebedrijf Nova Innovene in Breda heeft vanuit Zwitserland eindelijk mandaat gekregen om met FNV Bondgenoten over de ombouw van de pensioenregeling te onderhandelen. "Dit is goed nieuws", reageert vakbondsbestuurder Jeannette van Dongen. "De acties van de werknemers hebben indruk gemaakt."

Na een eerdere waarschuwingsstaking legden de vakbondsleden begin deze maand de fabriek 24 uur stil om onderhandelingen over de ombouw van hun pensioenregeling af te dwingen. Maandenlang kon hun directeur niet inhoudelijk overleggen bij gebrek aan mandaat van hogerhand.

Dat was een gevolg van de fusie van Nova Chemicals met Innovene. Het eerste bedrijf had qua pensioenvoorzieningen onvoldoende orde op zaken gesteld, waardoor tussen groepen aandeelhouders een conflict rees over wie de prijs daarvoor zou moeten betalen.

De werknemers in Breda dreigden daarvan de dupe te worden omdat op 1 januari de wet ingaat die de ouderwetse vut en prepensioenen zwaar gaat belasten. "Het is belachelijk dat de aandeelhouders ruzie maakten over de ruggen van het personeel", vindt Van Dongen. "We zijn nu al twee jaar bezig om over de pensioenen aan de praat te komen. Zonder afspraak daarover had het ook geen zin om met de onderhandelingen over de cao te beginnen."