Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
25 november 2005

NAJAARSNOTA: EMU-SALDO OMLAAG NAAR -1,2% BBP

Het EMU-saldo voor 2005 komt naar huidige raming uit op -1,2 procent BBP. Dat is 0,6 procent minder dan was voorzien in de laatste Miljoenennota, maar gelijk aan de raming in het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet. De daling wordt volledig veroorzaakt door een meevaller in de belastinginkomsten.

De overheidsinkomsten zijn met 3,1 miljard euro opwaarts bijgesteld tot 183,9 miljard euro. Deze meevaller is vooral afkomstig van de vennootschapsbelasting (1,5 miljard euro) en in mindere mate van de loonheffing en de dividendbelasting. Omdat er op dit moment nog geen nieuwe economische cijfers beschikbaar zijn, kan nog niet worden gezegd in hoeverre de meevaller toe te schrijven is aan de economische ontwikkeling. In de Voorjaarsnota 2006 wordt de Tweede Kamer hierover nader geïnformeerd.

Wel is duidelijk dat een deel van de belastingmeevaller incidenteel van aard is. Door de verhoging van de heffingsrente naar 5 procent betalen bedrijven hun Vpb-aanslag sneller en betalen ze bewust meer Vpb om gebruik te kunnen maken van deze rente. De omvang van dit 'spaareffect' wordt ingeschat op 0,2 procent BBP. Met ingang van 2006 wordt de verhoging van de heffingsrente teruggedraaid, waardoor volgend jaar weer een tegenvaller van 0,2 procent wordt verwacht.

In het uitgavenbeeld is de onderschrijding ten opzichte van de Miljoenennota 2006 afgenomen met 0,3 miljard euro. Dit wordt veroorzaakt door een veelheid aan kleine mutaties.

RVD, 25.11.2005