Vlaamse overheid

Vlaamse regering PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 25 NOVEMBER

2005

Evaluatie Vlaams klimaatbeleid en de resultaten van de Vlaamse Klimaatconferentie: bouwstenen van het nieuwe Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering zich voor de tweede maal dit jaar gebogen over de stand van zaken van het Vlaams Klimaatbeleid. Deze evaluatie van de uitvoering van alle eerder besliste projecten en maatregelen is noodzakelijk om, waar nodig, tijdig te kunnen bijsturen in functie van het juiste traject naar de Kyotodoelstelling.

Daarnaast heeft de Vlaamse Regering ook kennis genomen van de resultaten van de Vlaamse Klimaatconferentie. Deze klimaatconferentie is op initiatief van minister Peeters gestart op 6 juni 2005. In het eerste traject, afgerond op 18 oktober, werden voorstellen en aanbevelingen geformuleerd voor het behalen van de internationale en Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Bij een terugblik op de intentieverklaring die de minister samen met de vertegenwoordigers van het middenveld heeft ondertekend op 6 juni jl., is hij uitermate tevreden over de geboekte resultaten. De intentieverklaring was niet vrijblijvend maar een oproep tot engagement. En deze oproep werd gehoord. Op relatief korte tijd, een viertal maanden, is door bijna 300 deelnemers uit de bedrijfswereld, het middenveld, de universiteiten en overheid samengewerkt rond 8 thema's in 21 werkgroepen. Het resultaat van de Klimaatconferentie is een pakket van 365 voorstellen.

Om dit grote aantal voorstellen te behandelen als bijdrage tot de opmaak van het nieuwe Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 heeft de Vlaamse Regering nu een set criteria opgesteld die door alle betrokken beleidsdomeinen zal gehanteerd worden. Alle ministers kunnen hiermee aan de slag. Doelstelling is om in de periode tot 2012 effectief bijkomende aanzienlijke emissiereducties van broeikasgassen te realiseren in Vlaanderen. Daarbij wijst de minister op de meerwaarde van combinatie-effecten van maatregelen of de 'dubbele opbrengsten'. Dit betekent dat er gestreefd wordt naar een elkaar versterkend beleid: dit is bij voorkeur een beleid gericht op een daling van de emissies van broeikasgassen en op het tegelijk nastreven van andere positieve effecten.

Minister Peeters verwijst ter illustratie naar de mogelijke linken tussen:

- keuzes van type energieproductie en luchtkwaliteit;
- duurzame steun aan ontwikkelingslanden en klimaatbeleid via de flexibiliteitsmechanismen en technologie- overdracht;

- energiebesparing en armoedebestrijding;
- klimaatbeleid en werkbeleid door 'slimme'/stimulerende maatregelen in de bouwsector;

- vlottere verkeersdoorstroming, klimaateffecten en luchtkwaliteit.

'Deze dubbele opbrengsten kunnen ook het nodige maatschappelijke draagvlak voor klimaatmaatregelen versterken. Dat is essentieel om tot de reële uitvoering op het terrein te komen en echte emissiereducties te realiseren', aldus de minister.

De Vlaamse Regering heeft ten slotte ook ingestemd met het verder zetten van de Vlaamse Klimaatconferentie als kader voor de verdere voorbereiding van het Vlaamse klimaatbeleid.

'De aanpak van de Vlaamse Klimaatconferentie waarbij alle betrokkenen werden uitgenodigd om van gedachten te wisselen, is door iedereen als positief ervaren. Met deze methode is dan ook de nodige structurele basis voor overleg met het middenveld geleverd. Hierop kunnen we nu verder bouwen om met een ruim draagvlak de nodige maatregelen te nemen zodat de ambitieuze Kyotodoelstelling in 2008-2012 binnen bereik ligt', besluit de minister.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be