Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 25 NOVEMBER

2005

Nieuwe competentiepool 'Flanders Food'

Om de competitiviteit van de voedingssector te versterken heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie, Fientje MOERMAN vandaag de nieuwe competentiepool Flanders Food opgericht. Flanders Food moet kennis ontwikkelen en verspreiden en op die manier de Vlaamse ondernemingen in de voedingssector aanzetten tot meer innovatie.

De nieuwe competentiepool is een virtueel centrum en zal samen met de bestaande kenniscentra aan de universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen onderzoeksprojecten opstarten en aan trendwatch en analyse doen. Het centrale thema waarover de nieuwe competentiepool onderzoek zal verrichten is "evenwichtige en lekkere voeding voor de toekomst", legt de minister uit.

Flanders Food werkt vraaggestuurd vanuit de voedingssector zelf. Via Flanders Food zullen de KMO's die actief zijn in de voedingssector toegang krijgen tot wereldwijde onderzoeksresultaten, kennis en technologische vernieuwingen. Flanders Food moet de samenwerking met de academische wereld bevorderen, zodat een KMO sneller en pro-actiever kan inspelen op de marktbehoeften en toekomstige ontwikkelingen.

Flanders Food is de eerste competentiepool die wordt opgericht volgens de evaluatie- en selectiecriteria van het "Beleidskader voor steun aan grote kenniscentra ten behoeve van innovatie", dat in juli 2005 op voorstel van minister Moerman door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd. Een transparant beleidskader drong zich op om de steun aan nieuwe kenniscentra te stroomlijnen en om de relevantie en vooral de budgettaire prioriteiten te kunnen afwegen.

De Vlaamse overheid draagt voor Flanders Food tien miljoen euro (80%) over vier jaar bij; de bedrijven 2,5 miljoen euro (20%). De stichtende leden zijn Algist- Bruggeman (bakkerijgrondstoffen), Campina (zuivel), Friesland Foods Professionals Belgium (zuivel), Imperial Meat Products (vleeswaren), Iscal Sugars (suikers), Lotus Bakeries (zoetwaren), Pastridor (bakkerij), Pluma (vleeswaren), Puratos Group (bakkerijgrondstoffen), Sunnyland Distribution (vruchtensappen), Tate and Lyle Europe (maalderijen), Ter Beke Vleeswarenproductie (bereide maaltijden), Tiense Suikerraffinaderij (suikers), Van Remoortel (aardappelverwerking), Vandemoortele (margarine) en Vondelmolen (zoetwaren).

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be