Gemeente Smallingerland

Burgemeestersechtpaar krijgt ereburgerschap
25 november 2005

Burgemeester van der Zaag en zijn echtgenote Ina van der Zaag-Geluk hebben op donderdag 24 november afscheid genomen van Smallingerland. Dat gebeurde onder grote belangstelling tijdens het officiële programma in de Grote Zaal van Schouwburg De Lawei. Het was nog drukker tijdens de aansluitende receptie in de Grote Foyer. Honderden collega-bestuurders, ondernemers en inwoners kwamen het echtpaar de hand drukken.

de entree

Het programma kan beginnen. Toespraken werden afgewisseld met muzikale intermezzo's die allemaal werden uitgevoerd door muzikanten die via de Meldij, ROC Friese Poort of in het Smallingerlandse verenigingsleven actief zijn.
De slagwerkers van Drum Explosion zorgden voor een daverend begin. Trio Trije bracht prachtige kamermuziek uit Scènes de la Foret. Five Sences speelden een geheel eigen swingende versie van Für Elise. Het volwassenenorkest van de Meldij speelde het stuk Carolina op basis van de Surinaamse muziekstijl Kaseko. Het interkerkelijk mannenkoor Drachten zong tijdens de finale 'Ode an die Freude' uit de 9e van Beethoven.

een ontspannen moment

De burgemeester en zijn vrouw werden toegesproken door achtereenvolgens Alexius Collette namens ondernemersvereniging Ta Wolfeart, Hillie van Rees namens de gemeenteraad, loco burgemeester Fred Veenstra namens het college en gemeentesecretaris Leendert Maarleveld namens de gemeentelijke organisatie. De toespraken leidden regelmatig tot ontspannen momenten in de zaal.

een andere ketting

Het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in ondernemersvereniging Ta Wolfeart, overhandigde de burgemeester een geheel eigen 'ambts'keten in de vorm van een pompeblêd.

nieuwe ereburgers

De gemeenteraad heeft zowel de burgemeester als zijn echtgenote benoemd als ereburgers van Smallingerland. Daarbij hoort een oorkonde en de versierselen in de vorm van een penning en een reversspeld. Hillie van Rees mocht als nestor van de gemeenteraad de benoeming bekend maken.

op de fiets...

Het college vond dat er iets moest gebeuren aan het wat verouderde materiaal waarmee de burgemeester zich vrijwel altijd naar het gemeentehuis vervoerde. En dus kwam er een nieuwe fiets. Loco-burgemeester Fred Veenstra liet de fiets uit de lucht vallen, met behulp van de gloednieuwe trekkenwand van de Lawei. Even later kwam er een tweede exemplaar naar beneden. Die bood gemeentesecretaris Leendert Maarleveld aan Ina van der Zaag aan.