Gemeente Urk

Nieuwe bibliotheek op locatie Singel

Inleiding
Burgemeester en wethouders hebben op 22 november 2005 een besluit genomen over de huisvesting van de bibliotheek. In het raadsprogramma 2005-2006 is aangegeven dat de koers wordt verlegd voor wat de huisvesting van bibliotheek betreft. Zo wordt het MFC hiervoor niet langer als kader gezien. Ter uitvoering van dit besluit is het college in overleg getreden met het bibliotheekbestuur. In een constructieve sfeer zijn diverse alternatieven besproken. Dit is uitgemond in de unanieme keuze voor de bouw van een nieuwe bibliotheek op locatie Singel, als onderdeel van en in combinatie met de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis. Daarmee komt er een einde aan de jarenlange discussie over de huisvesting van de bibliotheek. Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad die hierover in januari 2006 een besluit moet nemen. De plannen worden in de commissievergadering nader gepresenteerd.

Er is op Urk bijna 14 jaar gesproken over een andere huisvesting voor de bibliotheek. Een andere huisvesting is belangrijk zodat de bibliotheek ook in de toekomst aan haar klanten kwalitatief goede diensten kan bieden. Het proces van bibliotheekvernieuwing en de groei van het inwonertal van de gemeente maken dit noodzakelijk. Daarnaast heeft de gemeente Urk de huidige ruimte van de bibliotheek nodig. Indachtig het nieuwe raadsprogramma is het daarom belangrijk een definitief besluit te nemen over de huisvesting voor de bibliotheek. In nauw overleg met het bibliotheekbestuur hebben wij gezocht naar een oplossing die enerzijds tegemoet komt aan de wensen van het bibliotheekbestuur en anderzijds past binnen de financiële mogelijkheden van de gemeente. Daarbij hebben wij verschillende opties/locaties de revue laten passeren, zoals het Multifunctioneel Centrum, het Winkelcentrum Urkerhard, de Koningshof en het Gemeentehuis.
Alles afwegende kwamen wij samen tot de conclusie dat de bouw van een nieuwe bibliotheek in combinatie met een uitbreiding van het gemeentehuis de beste oplossing is. In deze oplossing kan op de begane grond een nieuwe bibliotheek worden gerealiseerd van minimaal 1000 m2. Verder is er voor de bibliotheek de mogelijkheid om medegebruik te maken van de multifunctionele kantine (ca. 200 m2) in het gemeentehuis terwijl ook, net als nu, de hal gebruikt kan worden voor wissel tentoonstellingen. Daarmee wordt aan de bibliotheek vooralsnog voldoende ruimte geboden om haar specifieke functie binnen de plaatselijke samenleving in te vullen.

Bij de unanieme keuze voor een combinatie met het gemeentehuis hebben de volgende argumenten een rol gespeeld:

* Gemeente en bibliotheek hebben zelf de regie op wat er komt.
* De grond is eigendom van de gemeente en er zijn geen extra grondkosten

* Er kan relatief snel gebouwd worden op een plek nabij de huidige bibliotheek

* Er is geen koppeling aan welke (plaatselijke)ontwikkelaar dan ook, zodat het project door de gemeente zelf openbaar kan worden aanbesteed.

* Het is mogelijk een bibliotheek te realiseren van 1000 m2 in één bouwlaag op de begane grond.

* Gecombineerde bouw biedt mogelijkheden tot medegebruik.
* Gecombineerde bouw geeft kostenvoordeel; is per voorziening namelijk goedkoper dan het afzonderlijk bouwen;
* Er wordt uitgegaan van een basiskwaliteit, dat wil zeggen sober doch doelmatig. Dit is in het licht van de beperkt beschikbare financiën een logische keuze

* Er kan binnen de gestelde financiële kaders worden gebleven. Bovendien vloeit een eventueel aanbestedingsvoordeel in de gemeentekas..

De nieuwe huisvesting kost de bibliotheek per saldo niet meer huur. De subsidie aan de bibliotheek wordt namelijk aangepast op basis van nieuwe investeringslasten. Verder zal er een bedrag voor meerkosten exploitatie beschikbaar worden gesteld.

Met de bibliotheek is afgesproken dat de realisatie van het project in onderling overleg ter hand zal worden genomen. Hierbij zal de gemeente voor wat betreft het bibliotheekgedeelte, de ruwbouw invullen. De bibliotheek zal binnen het budget dat daarvoor beschikbaar is, met behulp van haar eigen adviseur de inrichting van het gebouw verzorgen.