Landstede


HulpRbij, wat een uitkomst!

Dat is een uitkomst! riep de vrouw die herstellende was van een hernia-operatie. Ze schakelde HulpRbij in voor huishoudelijke klusjes omdat ze zelf geen kant op kon.

Als een zorgcentrum door ziekte van personeel met onderbezetting te kampen heeft, kunnen studenten verzorging of verpleging van HulpRbij worden ingezet.

Maar ook als er boodschappen gedaan moeten worden voor iemand die slecht ter been is, biedt HulpRbij uitkomst. Zo doen een aantal studenten bijvoorbeeld allerlei werkzaamheden voor 80-plussers, vertelt projectleidster Ria Blokzijl.

Dat betekent dat die senioren langer zelfstandig kunnen wonen. Er is bijvoorbeeld een oude heer die sinds zijn vrouw in de Vogellanden zit wekelijks zn strijkgoed brengt. Ook een 82-jarige klant is blij met de hulp.

Mijn vrouw en ik wonen nu al 35 jaar in hetzelfde huis. Ik heb er veel aan verbouwd en opgeknapt en ik zou het een ramp vinden als we naar een bejaardenhuis zouden moeten.'

'Dankzij HulpRbij hoeven we nu nog niet te denken aan verhuizen. Alle karweitjes die we zelf niet meer kunnen, zoals ramen zemen en stofzuigen worden nu voor ons gedaan.

Het Projectteam zoekt ook de samenwerking op met andere instellingen. We werken nu al samen met de thuiszorgorganisatie Icare, de Vrijwilligerscentrale Zwolle en Stichting Welzijn Ouderen, maar andere organisaties kunnen ook aanschuiven.'

'Een professionele Icare-medewerker gaat bijvoorbeeld samen met een student naar een cliënt. Zo kun je elkaar versterken. De mogelijkheden zijn legio bij HulpRbij. De hulp is niet geheel vrijblijvend.

We houden eerst een intakegesprek om te bepalen of hulp echt nodig is. Het boodschappen doen is gratis, maar voor het verrichten van huishoudelijke werkzaamheden vragen we 7,50 per drie uur of 7,- bij meer dan tien afspraken.

Het Projectteam HulpRbij is een onderdeel van Landstede Ondernemend. Studenten doen praktijkervaring op bij samenwerkingspartners, in door Landstede opgezette ondernemingen en in Projectteams zoals HulpRbij.

Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen een beroep doen op een Projectteam op het gebied van huishoudelijke werkzaamheden, welzijn en ondersteunende kinderopvang op locatie.