Landstede


Dikke kinderen weten niet hoe léuk bewegen is

Drie dagen vol activiteiten waarbij dikke kinderen spelenderwijs ontdekken hoe leuk bewegen kan zijn. Dat is de bedoeling van het Kamp voor Dikke Kinderen, een project van Stichting Gezond Gewicht. Om sport en spel te organiseren heeft de stichting de medewerking gezocht van SportEve, de projectgroep van Landstede die op verzoek de meest uiteenlopende projecten organiseert en begeleid.

Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november komen kinderen met overgewicht uit het hele land naar de Peppelhoeve in Putten.

Drie dagen lang ervaren ze door middel van sport en spel hoe goed het voelt om lichamelijk actief bezig te zijn. Er staat van alles op het programma, zegt projecteigenaar Willeke Hornsveld, vierdejaars student Sport & Bewegen.

We gaan aquakickboxen, watervolleyballen en we organiseren een zeskamp. Aan vindingrijkheid ontbreekt het de studenten niet.

We hebben een Mens-Erger-Je-Niet-spel bedacht waarbij je allerlei opdrachten moet uitvoeren, afhankelijk van wat je met de dobbelstenen gooit. Bijvoorbeeld een bal door een basket gooien of over een kast springen.

Daarbij wordt rekening gehouden met de condities van de kinderen. We doen ook Oud-Hollandse spelletjes zoals Ezelen, Vlooienspel of Pinkelen.

Ter voorbereiding op het kamp heeft Willeke het Overgewichtboekje van de Stichting Gezond Gewicht zorgvuldig doorgelezen.

Wat mij opvalt is dat het dik zijn op de een of andere manier ook tussen de oren gaat zitten. De omgeving werkt daar aan mee. Ouders doen hun kinderen bijvoorbeeld niet op een voetbalvereniging omdat ze daar toch wel te dik voor zullen zijn. En de kinderen zelf denken dat meestal ook.'

'Wij willen de kinderen door middel van de activiteiten laten ontdekken dat ze best van alles kunnen, en dat bewegen niet alleen zwaar en vermoeiend is, maar dat je je er juist heel goed door kan gaan voelen.

Meer over Projectteam SportEve