Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 25 NOVEMBER

2005

460.000 euro om kansarme leerlingen kunst te leren kennen

54 scholen gaan zich gedurende drie schooljaren extra inspannen om kansarme leerlingen te leren omgaan met muziek, beeldende kunst, theater, .. Ze willen zo het zelfbeeld verhogen van leerlingen die risico lopen op schoolse achterstand. De kunstinitiatie verloopt via 25 projecten, die ook de buurt en de ouders meer bij de school betrekken. De Vlaamse minister van Onderwijs, Frank VANDENBROUCKE, trekt voor de projecten dit schooljaar 460.000 euro uit. De Vlaamse Regering heeft hierover een besluit goedgekeurd.

Kinderen uit gezinnen die leven van een
vervangingsinkomen, of waar geen Nederlands gesproken wordt, moeten vaker dan gemiddeld een schooljaar overdoen. Ze raken hierdoor ontmoedigd en lopen het risico om in een neerwaartse spiraal te belanden.

Met de projecten voor kunstinitiatie, die kaderen in het GOK-decreet, wil minister Vandenbroucke dit fenomeen bestrijden. Hij voelt zich gesterkt door de ervaringen uit eerdere projecten. Leerlingen krijgen de kans om zich creatief en artistiek te ontplooien, maar ook op andere terreinen blijken de projecten succesvol: leerlingen worden taalvaardiger, krijgen meer zelfvertrouwen en hun leermotivatie in het algemeen stijgt. De projecten kunnen in die zin dus ook beschouwd worden als een gelijke- kanseninstrument.

De 25 projecten zijn geselecteerd uit 61 inzendingen, van in totaal 126 scholen. Bij de selectie is voorrang gegeven aan scholen met veel kansarme leerlingen. De deelnemende scholen (op één na allemaal basisscholen) moeten samenwerken met:

- één of meer academies voor deeltijds kunstonderwijs;
- een culturele organisatie (bv. cultuurcentrum, kunsteducatieve organisatie)

- een buurtgerichte organisatie (bv wijkcomité, buurthuis, plaatselijke allochtone gemeenschap.). Het betrekken van externen past in de "brede school"- visie van de minister. Scholen mogen geen eiland zijn, maar moeten openstaan voor de buurt en de samenleving.

De aard van de projecten loopt sterk uiteen. In een aantal gevallen gaat een klas aan de slag samen met een kunstenaar, elders wordt in het vak muziek meer aandacht besteed aan andere culturen, .. De externe lesgevers zijn medewerkers van kunsteducatieve organisaties of leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be